Una impressionant excursió. Maig de 1958. Viatge a Xàtiva organitzat pels empleats de Guerri

606

L’empresa Guerri havia sigut fundada per Enrico Guerri Giacomelli, italià establit a València en l’inici dels anys 20 del segle XX. Durant la guerra civil, l’empresa va ser col·lectivitzada i continuà la seua labor imprimint diversos cartells i fullets de carácter republicà. És en els anys 50 quan Guerri destaca per la seua prolífica producción, sent l’autèntic protagonista al figurar com a editor de les guies de la ciutat, així com revistes falleres, festives i diverses novel·les.

És l’època en què el seu domicili social es trobava en l’ avinguda Jacinto Benavente 10. Com a empresa editora competía amb altres entre les que destacaven Edicions Pastor, Realce, Ideal, Doménech, Aguilar, Hispania, fenollera, Pastor…, tota una época prolífica d’impressos que incloïen els enyorats còmics de les mítiques editorials Valenciana y Maga.

El col·lectiu d’empleats d’esta senyera impremta i editorial s’havia constituït en un club on els seus components organitzaven excusrions, menjars, balls, actes culturals i també formaven un equip de futbol amateur.

Amb motiu de la festivitat del patró de les Arts Gràfiques van organitzar una excursió a la histórica ciutat de Xàtiva, amb eixida amb autobús des de la propia empresa. Només arribar estava previst participar en una trovada futbolística en un equip local. Després visitarien el Castell i la Paperera de Sant Jordi, reposant forces en el restaurant de l’hotel El Españoleto. Esta seria la sexta excursió, per a la que van imprimir un triptic anunciador, desplegable i encunyat, amb fotografíes de Xàtiva, incloent un poema obra de Vicent Garcerà. Un altre autor que va col·laborar en el dit imprés va ser V. Andrés (tinc el dubte si seria el propi poeta Vicent Andrés Estellés) així firme en els divertits gojos que figuren en la part posterior de l’imprés. Estan dedicats en Llaor de Sant Joan ante portam latinam. Són curiosos els seus versos dedicats a la impremta, els impressors, passant per elements com el paper i la tinta.

Així, doncs, es tracta d’uns gojos privats, que segurament, serien expressament escrits i dedicats a l’esmentada associació. En resum, excursió d’uns autèntics proffesionals que caminaven ficats viatjant pel món dels llibres, la tinta i el paper.

Impresionant excursió.

Treball de Rafael Solaz enmarcat als Temas del Museo, de l'Associació del Senado del Museo de la Imprenta y las Artes Gràficas de València

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.