L’Ajuntament d’Alcoi aposta per reforestar la ciutat amb 2.000 arbres i matolls

28

Alcoi vol combatre l’emergència climàtica plantant vegetació pel que s’inclou una nova partida al pressupost de 2020 de 20.000 euros que permetrà ampliar el nombre d’arbres i matolls de la ciutat en 2.000 unitats. La ciutat ha plantat, els últims 4 anys, més de 6.000 exemplars, entre arbres, matolls i plançons, tenint en compte tant les repoblacions populars com les obres realitzades, amb un clar compromís de planificar, ampliar i millorar l’arbratge urbà, reduir el CO² i lluitar contra el canvi climàtic.

El Consistori destaca que, des del 2016, a través de les regidories de Medi Ambient, Obres i Serveis, i Urbanisme, s’han plantat més de 6.000 exemplars de vegetació. D’ells, prop de 800 corresponen a Obres i Serveis i  més de 300 a Urbanisme, entre els quals trobem els nous arbres d’Entença, el talús de Doña Amalia dins dels pressupostos participatius o la millora dels polígons industrials, entre altres. Les 5.000 unitats restants són plançons de repoblacions escolars o populars.

Per al 2020 també es preveu una plantació de 800 plançons a través de repoblacions a banda de les espècies que es planten en les diferents obres. Una quantitat que augmentarà espectacularment amb les 2.000 unitats d’arbres i matolls amb què es vol reforestar aquest any.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, destaca la importància d’aquesta aposta de l’Ajuntament: «El canvi climàtic és una realitat innegable i el seu origen humà també és clar pel que hem de prendre mesures per a combatre’l. Entre moltes de les mesures a realitzar estan els programes de reforestació. Per això, aquest any, l’Ajuntament vol plantar 2.000 exemplars entre arbres i matolls, amb una partida especial de 20.000 euros. Tampoc podem oblidar la importància de l’educació ambiental, pel que per a la plantació d’aquestes 2.000 unitats volem implicar també a diferents entitats de la ciutat apostant per fer d’Alcoi una ciutat verda i sostenible entre totes i tots».

La plantació d’aquests milers d’exemples està previst que es realitze en zones degradades de ribera, dotant-les d’un valor afegit, entre elles, per exemple, l’espai que va de la Font del Quinzet a Cervantes. Des de la regidoria es recorda que està demostrat que els arbres estalvien aigua, protegeixen el sòl de l’erosió, són l’hàbitat de moltes espècies i un recurs ambiental necessari que produeixen un segrest de carboni de l’atmosfera. Amb la implicació de diferents col·lectius i entitats en la replantació també es vol millorar l’educació ambiental de la ciutadania.

La reforestació és un dels mecanismes de la regidoria de Transició Ecològica per a lluitar contra el canvi climàtic conjuntament amb altres iniciatives relacionades amb les energies renovables, l’educació ambiental, el reciclatge, l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible. Un estudi del professor Manuel Enrique Figueroa, de la Universitat de Sevilla, demostra l’alta capacitat d’algunes espècies vegetals d'absorbir el CO2 i la importància de planificar l’arbratge urbà per a lluitar contra les emissions d’efecte hivernacle. Un arbre d’uns 20 anys pot absorbir durant un any el CO2 que emet un vehicle que circule entre 10.000 i 20.000 kilòmetres i una hectàrea arborada produeix l’oxigen necessari per a sis persones en un dia. La reforestació també es troba entre els Objectius de Nacions Unides de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 , tant en l'ítem de «Vida d’ecosistemes terrestres» com en l’ «Acció per al Clima».

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.