La Universitat de València analitza l’evolució de la pandèmia de COVID-19 en una jornada divulgativa virtual

753

La XXI Matinal de l’evolució́ va estar dedicada a la pandèmia de COVID-19 i va comptar amb més de 450 inscripcions. Com a personal expert hi participaren David Alonso, Mireia Coscollá, Xavier López-Labrador i Carolina Moreno. La rectora de la Universitat de València (UV), Mavi Mestre, va inaugurar la jornada amb paraules d’agraïment a les persones i els organismes que fan possible la celebració d’activitats de divulgació científica.

“Aquesta és una oportunitat per a comprendre millor la situació que estem vivint i afrontar el futur que ens espera. La Universitat ha de donar suport a la societat amb tasques de formació, d’innovació, de recerca, de transferència del coneixement i de divulgació de la ciència”, va destacar la rectora, qui va recordar la importància d’oferir serveis de qualitat a la societat. “La Universitat ha d’estar ben finançada, perquè això és el que li dóna capacitat de resposta àgil a l’hora d’aportar solucions i recursos davant situacions complicades com aquesta”, va completar Mestre.

Xavier López-Labrador, investigador sènior del Sistema Nacional de Salut a la fundació FISABIO, va iniciar la Matinal amb la xarrada “Nou coronavirus: qui t’avisa no et vol mal”, on va fer un repàs de les principals epidèmies víriques del segle XX. L’expert va revisar els orígens zoonòtics de les malalties i també va fer un resum de les principals estratègies diagnòstiques utilitzades amb el nou coronavirus.

Mireia Coscollá, investigadora del programa Ramón y Cajal i líder del grup PatoGenOmica Bacteriana de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes I2SysBio, centre mixt de la UV i del CSIC, oferí la ponència “Els genomes del SARS-CoV-2”. L’experta va explicar la importància de conèixer el SARS-CoV-2 i els seus genomes. Aquest fet pot ajudar a conèixer l’origen, la història i com avança o retrocedeix l’epidèmia o a quin ritme muta i si les novetats acumulades suposen canvis significatius en el comportament clínic o epidèmic de la malaltia.

David Alonso, investigador científic del CSIC al Centre d’Estudis Avançats de Blanes, va pronunciar la ponència “Les matemàtiques i la dinàmica de les malalties infeccioses”. Alonso va descriure què s’entén per dinàmica i quines són les limitacions i els avantatges d’encapsular la dinàmica de propagació d’una malaltia infecciosa en un model matemàtic. L’especialista va explicar el detall del significat dels paràmetres que permeten disposar d’eines amb capacitat predictiva i amb potència de valorar les mesures que es poden prendre per contenir l’abast de la infecció.

Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme i investigadora de l’Institut Polibenestar de la UV, a més de coordinadora del grup d’investigació ScienceFlows, va fer una detallada classificació de les diferents tipologies de mentides i manipulacions al voltant de la COVID-19 i va donar indicacions de com identificar-les. El títol de la seua intervenció va ser: “Pel mar corren les llebres durant la pandèmia del coronavirus: boles, mites i rumors sobre la COVID-19”.

La Matinal va culminar amb un debat entre les persones ponents, les quals responien les preguntes formulades pels assistents a través del xat, i que va tractar, entre d’altres, la fiabilitat dels diagnòstics, l’origen del virus i les teories conspiranoiques.

La XXI Matinal és una activitat del Pla de Divulgació de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECyT), a més del Ministeri de Ciència i Innovació.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.