Valencia reivindica un nou model de menjador escolar més sa i sostenible

31 lecturas

La ciutat de València celebrarà el proper divendres 5 i dissabte 6 d’abril unes jornades sobre Menjadors Escolars Sostenibles en les quals es persegueix conscienciar a la ciutadania de la importància d’introduir aliments de temporada, ecològics i de proximitat als menjadors escolars per a fomentar la salut dels escolars, així com la salut del medi ambient.

A través d'un complet programa, s'abordaran diferents aspectes per a promocionar l'alimentació sana i sostenible en els centres educatius i en les pràctiques familiars. La jornada està impulsada per l'organització Justicia Alimentària, en col·laboració de FAMPA València, l’entitat Del Campo al Cole, el Col·legi Major Rector Peset i que conta amb el finançament de la Regidoria de cooperació de l’Ajuntament de València i la Conselleria de cooperació de la GVA.

El menjador escolar és un servei que cada vegada utilitzen més les famílies i que ocupa un paper molt important en l'alimentació i salut de l'alumnat, perquè en ell realitzen el principal menjar durant gran part de l'any: al voltant de 170 dies. No obstant això, existeix una problemàtica comuna en els menús escolars en el fet de presentar escassa proporció de verdures i aliments frescos, un abús de proteïna animal i de mala qualitat, un excés de fritades, conserves i congelats, així com abundància de productes processats i ensucrats. Per això, pensem que és tan important reflexionar sobre quin tipus de menjador volem, proporcionant a la nostra infantesa la qualitat i educació nutricional que es mereixen.

Totes aquestes qüestions s'abordaran en aquestes jornades que tindran lloc en el Saló d'Actes del Col·legi Major Doctor Peset de València. El divendres 5 d’abril a les 18:00 començarem amb la presentació del documental 'Alimentar el Mañana', on és parla d’alimentació escolar i de la importància de transformar la manera en la que mengen a escola la nostra infantesa apostant per productes locals, ecològics i de temporada. Posteriorment, es farà un col·loqui amb diferents experts i expertes que aprofundiran en la matèria.  Al dia següent, a partir de les 9:30 h. i durant tot el matí del dissabte 6 d’abril, es realitzaran diverses xarrades, debats, presentació d’experiències d’altres territoris i un diàleg de sabers.

La jornada de dissabte començarà amb una xarrada sobre l’estat dels menjadors escolars a nivell estatal a càrrec de Andrés Muñoz, de l’organització Del Campo al Cole, que exposarà una completa radiografia sobre la problemàtica que existeix al voltant dels menjadors escolars, el tipus d’aliments que s’ofereixen de forma majoritària i els beneficis d’introduir producte local, de temporada i agroecològic en la restauració col·lectiva.

A continuació, Margarita Hernández, de l’Institut Canari de Qualitat Agroalimentària, ens mostrarà l’aposta del govern canari per fomentar la cooperació dels col·lectius que treballen per promoure un canvi en el model de producció, distribució i consum dels aliments. Seguidament, Jordi Estarlich, president de la Coordinadora SOS MENJADORS, exposarà l’exemple de lluita d’una plataforma formada per famílies d’alumnes, sindicats docents i diferents organitzacions a Catalunya per la universalització del temps de migdia, afavorint la equitat i la qualitat pedagògica i alimentaria.

Per a finalitzar la jornada tindrà lloc un diàleg de sabers amb diferents experts i expertes que aportaran el seu punt de vista sobre com avançar cap a un model de menjador escolar més sa, just, proper i educatiu. Joan Quiles, de la Direcció General de Salut Pública de la GVA, aprofundirà en els canvis que s’han donat en els últims temps per millorar la qualitat de la compra pública alimentaria. Inma Girba, de l’equip tècnic de menjadors saludables del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana es centrarà en els aspectes nutricionals dels menús escolars. Anna Alemany, llauradora de la cooperativa agroecològica la Crisopa, argumentarà els avantatges que pot suposar per al sector primari que els menjadors escolars aposten pel producte de proximitat. I finalment, Màrius Fullana, president de FAMPA VALÈNCIA, aportarà la percepció de les famílies sobre el menjador escolar i com es pot incidir des d'aquest col·lectiu.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí