Una investigadora catarrogina descobreix un document inèdit sobre el pintor de retaules més important del segle d’or valencià

2121

El Consell Municipal de Catarroja va pagar 16 lliures al pintor valencià Joan Reixac perquè pintara un retaule gòtic per a l’església de Sant Miquel. Així ho demostra el document que la historiadora Noelia Rangel ha tret a la llum en el treball que està realitzant a partir de la beca d’investigació històrica dels premis Benvingut Oliver de Catarroja.

El document certifica que el notari Joan Monsoriu va donar fe pública el 8 de gener de 1467 que les autoritats locals van pagar 7 lliures i mitja, la quantitat que faltava per abonar a l’artista per l’elaboració del retaule. La investigadora ha trobat l’escrit en l’Arxiu de Protocols del Reial Col·legi Seminari de Corpus Christi de València.

Joan Reixac, que junt amb Jacomart, el seu mestre, és el pintor de taules gòtiques més important del segle d’or valencià, va pintar i col·locar en l’església de Sant Miquel de Catarroja un retaule dedicat a Sant Sebastià.

Era de 6 pams d’alt i 6 pams d’ample (el pam valencià equival a uns 22 cm, així que seria un retaule quadrat de 1,32m per 1,32 m) amb espina i polseres (l’espina és la punta de dalt del retaule, les polseres les finestretes laterals per a guardar de pols la pintura).

“Es tracta sense cap mena de dubte, després de consultar als màxims experts en pintura valenciana del segle XV, d’un document inèdit que aporta noves dades sobre l’obra pictòrica del segle d’or valencià”, expliquen des de l'Ajuntament de Catarroja.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.