Que és i com es juga a les birles?

7513

Les bitlles o birles són un joc que consisteix a tombar un nombre determinat de peces de fusta (les bitlles pròpiament dites) mitjançant el llançament d'una bola des d'una determinada distància.

BirlesLa variant més coneguda d'aquest esport és el bowling nord-americà, molt estès per tot el món. De totes maneres, existeix una gran varietat de versions d'aquest esport, que ha esdevingut en molts casos un joc tradicional de certes zones geogràfiques.

Per a guanyar, de les 6 birles que tenim plantades, cal deixar-ne una dreta. Per aconseguir-ho tenim tres motxos (palets, mazos /birlots), amb els quals podem realitzar fins a tres llançaments.

On es juga

Zona lliure d’obstacles d’uns 12 m de llarga per 2 m d’ampla, dins la qual es marca el carrer de joc.

Nombre de participants

Lliure. Per fer més àgil el joc, l’idoni són 3 persones per carrer.

Birles platjaCom es juga / regles bàsiques

La zona de joc s’anomena carrer i té un mínim de 2 m d’ample. Segons l’edat de les persones que participen, el llarg pot variar entre els 4 i els 8.70 m. A un extrem se situa la línia de llançament i a l’altre la zona de plantada. En esta es planten les birles, tres davant i tres darrere, en dues files, i totes elles separades per una distància igual a un birla.

Per aconseguir l’objectiu, s'ha de deixar una birla dreta (fer bona); cada jugador realitza fins a tres llançaments. Poden aconseguir l’objectiu amb el primer, segon o tercer motxo. En escolars, cada persona realitzarà tres sèries alternes de tres tirades cadascuna i poden aconseguir fins a un màxim de 9 bones (punts). Quan una persona realitza la primera tirada, independentment d’aconseguir fer bona, s’hi tornen a plantar les birles que ha tombat i realitza la següent tirada. Així fins a les tres tirades per sèrie; a continuació es canvien els papers: qui ha tirat passa a plantar, qui ha plantat passa a replegar motxos i esta passa a tirar. Així van rodant fins que totes les persones han realitzat les tres sèries. Guanya qui més bones aconseguix.

Quan juguen en més d’un carrer i estos estan un al costat de l’altre, per evitar accidents, cal plantar en tots els carrer a un temps i donar l’ordre de llançar quan tots els carrers estiguen lliures.

Vocabulari bàsic

Birla: la peça gran. De fusta de forma de tronc – cònica.

Birler: conjunt de 6 birles i 3 motxos.

Bona: deixar una birla dreta i les altres cinc tombades a terra.

Llançament: acció de llançar un motxo contra les birles.

Motxo/palet/mazo /birlot: la peça menuda. De fusta i forma ovalada.

Tirada: sèrie de fins a tres llançaments de motxo per aconseguir bona.

Necessitats

  • Material: birler.
  • Recomanacions al centre: si es possible, jugueu en zona de terra.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.