Castelló transformarà la Casa de la Cultura en Centre d'Envelliment Actiu i Saludable

24

L'Ajuntament de Castelló ultima l'adjudicació de la reforma integral de l'actual Casa de la Cultura del carrer Antonio Maura per a transformar-la en un Centre d'Envelliment Actiu i Saludable referent a la província. L'acord d'adjudicació ha passat hui per comissió d'estudi i ha de ser ratificat en una posterior Junta de Govern Local. Amb ell es dóna impuls a una de les actuacions de major impacte social de les dotze cofinançades amb els 20,2 milions d'euros de fons municipals i europeus que s'invertiran en la capital fins a 2022.

El projecte de rehabilitació de l'emblemàtic edifici es va licitar per 3,14 milions més IVA i, segons l'acord que ha passat aquest dilluns per comissió d'estudi i que s'elevara a la Junta de Govern Local per a la seua ratificació, es proposa l'adjudicació a Becsa S. A. per 2,76 milions més IVA i un termini d'execució de l'obra de 18 mesos. El projecte suposa una inversió global de 4.102.100 euros, doncs al pressupost d'execució de les obres se sumen 760.000 euros per a equipament i posada en marxa dels serveis. Un muntant cofinançat pel Consistori i els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI).

"Castelló avança a poc a poc però amb pas ferm cap a un model de ciutat inclusiu i amable, com mostren els avanços per a materialitzar el futur Centre d'Envelliment Actiu i Saludable, que situa a les persones majors en l'eix de les polítiques del benestar, els serveis i l'urbanisme", ha indicat l'alcaldessa, Amparo Marco. Ha recordat que aquesta actuació "de fort perfil social" i que servirà per a recuperar i posar en valor un dels edificis més emblemàtics del nostre centre històric, acostarà a la ciutadania "més de 2.200 metres quadrats de serveis per a potenciar la vida comunitària i l'aprenentatge intergeneracional".

El futur centre busca optimitzar les oportunitats de salut, participació social i seguretat de les persones majors que promou l'OMS per a garantir un envelliment actiu. També millorar la seua qualitat i esperança de vida saludable i ampliar la seua xarxa de suport social.

Les noves dependències recauen sobre els carrers Antonio Maura (on se situarà l'accés principal), Enmig i Isabel Ferrer. Els seus usos, espais i serveis s'han perfilat a través de la participació de 71 particulars i 11 col·lectius ciutadans.

La planta baixa acollirà un punt d'orientació i informació, la cafeteria, una sala d'actes per a cent persones, una sala d'exposicions i zona housing. La primera planta desplegarà una àrea d'activitats lúdiques, una sala de lectura i una altra d'estudi i dues aules polivalents. El gimnàs, una sala d'activitat física, el servei de perruqueria, fisioteràpia i podologia, al costat de tallers polivalents i una zona d'estimulació sensorial, se situaran en la segona planta. La tercera estarà reservada a despatxos, sala de reunions, l'àrea de direcció i administració i una sala d'assajos insonoritzada. Un altre dels atractius del nou centre és la recuperació del terrat, on s'implementaran terrasses i zones de descans i un hort urbà. 

Des del punt de vista arquitectònic el projecte destaca per la seua complexitat, en tractar-se de quatre edificacions inicialment independents que seran integrades en un immoble únic i 100% accessible. Es preserven també les façanes donat el grau de protecció de l'immoble.

Com a elements singulars, el nou Centre d'Envelliment Actiu i Saludable de Castelló contempla una xarxa de patis interiors per a aportar llum natural i ventilació a totes les estades.

Tenint en compte la perspectiva de gènere i les condicions físiques de les persones majors, s'han disposat serveis higiènics generals en cada planta separats per sexes i condícies adaptades específiques; així com zones de circulació horitzontal evitant recorreguts llargs i delimitant-los amb espais d'espera i una cuidada il·luminació. Prima a més la instal·lació de portes automatitzades.  

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.