Alaquàs celebra la festivitat en honor a Sant Francesc de Paula

0
225

Trasllat2(1)El diumenge 10 d’abril van començar els actes commemoratius de la festivitat en honor a Sant Francesc de Paula, patró d’Alaquàs. L’alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García Campos, va assistir als diversos actes organitzats per l’Orde Mínima Seglar i l’Associació cultural Penya El Foc 2000.

La celebració central va tindre lloc el diumenge a partir de les 10.30 del matí amb el tradicional trasllat de la imatge del sant. El recorregut es va iniciar al passatge Amadeo Aguilar Laborda, on es troba la capella i va passar pel carrer Maria Antonia de Oviedo i carrer Perolers fins arribar a la Parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar, on va tindre lloc la missa solemne concelebrada i cantada per l’Orfeó Polifònic d’Alaquàs. En finalitzar, es va estrenar l’obra Sant Francesc, Pare Sant, composada per José Antonio Parra Panadero amb motiu del VI centenari del naixement del Sant. L’estrena va córrer a càrrc de l’Orfeó junta amb membres de l’Orfeó Francisco Tomás y Valiente de la UNED acompanyats per un quartet de vent i órgan.

A continuació es va realitzar una cercavila de dolçaines que va finalitzar al carrer Beat Gaspar de Bono, amb l’habitual ofrena de flors al retaule ceràmic del Beat amb la col·laboració dels representants de l’Associació El Clau de València.

Els actes festius van continuar al Castell d’Alaquàs amb la inauguració de l’exposició dels treballs presentats al XVI concurs de dibuix escolar Festa del Porrat realitzat sota el lema VI centenari del naixement de Sant Francesc de Paula (27 de març 1416-2016). Per la vesprada va tindre lloc la processó.

El patró d’Alaquàs

La festa de Sant Francesc de Paula, que va morir l’any 1507, ha sigut organitzada històricament per l’Ordre Mínima Seglar d’Alaquàs. Dos components han protagonitzat sempre aquesta celebració: el religiós, que es celebra el tercer diumenge de pasqua, i el lúdic. Tot i això, en les últimes dues dècades, l’aspecte lúdic de la celebració havia decaigut, conservant tan sols els elements religiosos. Per aquest motiu, un grup de festers de la població, agrupats en l’Associació Cultural “Penya El Foc 2000” van decidir donar-li un nou impuls a la festivitat amb la introducció d’alguns elements lúdics com ara la Festa del Porrat.

La festivitat en honor a Sant Francesc de Paula venia a completar-se així amb els tradicionals actes festius i lúdics. Després de la celebració de la festa pròpiament dita aquest cap de setmana, Alaquàs acollirà el cap de setmana que ve, una edició més de la tradicional Fira del Porrat.

Festa i Porrat

La inauguració tindrà lloc el divendres 15 d’abril a les 21 hores i donarà pas a una completa programació en la que hi hauran festes infantils, jocs tradicionals, sopars populars i el tradicional cuinat de calderes d’arròs amb fesols i naps per a tota la població el diumenge 17 d’abril.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here