El Puig projecta el vídeo de la Diputació dedicat a la seua unió musical

21

La Diputació de València ha presentat este cap de setmana en les escalinates del Monestir d’El Puig el huité capítol de la sèrie documental ‘València és Música’, produïda en exclusiva per la institució provincial i que emetrà À Punt i diferents televisions de la Comunitat Valenciana en els pròxims mesos.

La sèrie de minicurts ‘València és Música‘ consta de 19 lliuraments i en esta ocasió està dedicada a la Unió Musical Santa Maria d’El Puig, que es va alçar en 2017 amb el màxim guardó en la Secció Segona del Certamen de Bandes de la Diputació, celebrat a la sala Iturbi del Palau de la Música al llarg de dos intenses jornades.

Este projecte audiovisual acosta a l'espectador l'impacte cultural i social que les bandes, societats musicals i orquestres valencianes suposen per a la província de València. Rodada amb l'última tecnologia audiovisual -recursos terrestres i aeris dels enclavaments més emblemàtics en tecnologia 4K, en este cas, del municipi d’El Puig-, va comptar amb l'assessorament musical d'experts musicòlegs valencians al llarg de diversos mesos de rodatge.

 

Santa María, una història centenària

La Unió Musical Santa Maria d’El Puig es va fundar en 1917 i va ser el fruit d'un fort desig de tota la població, entusiasmada amb la idea de formar una banda de música i una escola de formació. Durant els seus més de 100 anys d'història, no han sigut pocs els sacrificis que han suposat la seua continuïtat i els seus triomfs posteriors. Anys d'anècdotes i avatars per a estos músics d’El Puig, que en l'actualitat es troben entre les bandes més guardonades i reconegudes dins i fora de la Comunitat Valenciana.

En paraules del seu president, Rubén Moreno, “per a una banda de música guanyar un certamen provincial sempre és un valor afegit al treball incansable que es realitza per a preparar-lo, i eix és el vertader premi, la qualitat musical que queda per a la banda en concloure el procés de participació en el concurs”. “Suposa també un ingrés econòmic que és sempre una ajuda molt important i per descomptat una gran satisfacció”, afig Moreno.

“Per a una banda com la nostra, -continua el president de la Unió Musical d’El Puig-, amb una mitjana d'edat molt jove, es pot imaginar fàcilment l'alegria que va suposar ser guanyadors del certamen de la Diputació. Un èxit per a la nostra societat musical i un premi al treball ben fet, sempre reconeixent l'altíssim nivell de les bandes amb les quals competim”.

Per part seua, Tonica Martí, regidora de Cultura de l'Ajuntament d’El Puig, va voler incidir en la importància d'este col·lectiu com a ambaixadors de la localitat. “Es tracta d'un element fonamental, representen els nostres senyals d'identitat perquè són tradició i part del nostre patrimoni cultural. Quan en 2017 guanyarem este premi, va ser molt important per a tots nosaltres. Va ser un any espectacular en triomfs. Per a nosaltres, la nostra banda és una de les millors de la Comunitat”.

La sèrie documental de la Diputació, dedicada en esta ocasió als músics d’El Puig és, per a Martí, “una gran iniciativa en posar a l'abast de tot el món la tradició musical de la nostra província, plasmant així el valor que té per als valencians la nostra tradició musical”, va explicar la regidora.

 

Una nit de ‘Cultura al carrer’

Com a colofó a esta nit de temàtica musical i dins del programa d'activitats culturals d'estiu ‘Cultura al Carrer’, es va projectar la pel·lícula ‘La Banda’, que va comptar amb la participació en el rodatge de la Unió Musical d’El Puig.

La pel·lícula narra la història de Edu, un jove músic que porta una monòtona vida a Londres i que torna momentàniament a la seua València natal per a assistir a les noces del seu germà. Després de passar anys fora, el retorn desperta en ell la necessitat de recuperar tot el que va deixar arrere: els amics, la família i, especialment, a Alicia, l'eterna núvia del seu millor amic.

Este film 100% valencià del director de cinema i guionista Roberto Bueso ha tingut molt bon acolliment per part de la crítica especialitzada i ha collit premis com l'obtingut en la secció oficial del Festival de Màlaga (2019), i una nominació en els Premis Feroç (2019), en la categoria de Premi Especial.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.