Carlos Palomo i Verónica Zamora cantaran enguany el tradicional Cant de la Carxofa

0
160

Alaquas. Cant de la Carxofa. Ensayo 2013El Castell d’Alaquàs va estar l’escenari el dimarts dilluns 3 de setembre de la tradicional Prova de Veu de l’Àngel per a elegir els xiquets que enguany cantaran la carxofa en honor a la Mare de Déu de l’Olivar i el Crist de la Bona Mort. Enguany han resultat elegits el xiquet Carlos Palomo Carot i la xiqueta Verónica Zamora Ferrer, que interpretaran aquest cant popular i tradicional els dies 8 i 9 de setembre respectivament.

L’acte, organitzat per l’Ajuntament d’Alaquàs, la Unió Musical d’Alaquàs, l’Associació Cultural Cant de la Carxofa, els Clavaris de la Mare de Déu de l’Olivar i els Clavaris del Crist 2013, va comptar amb un nombrós públic, entre ells l’alcaldessa d’Alaquàs, Elvira García i representants de tots els col·lectius organitzadors.

El procés de selecció per al Cant de la Carxofa comença mesos abans quan es realitza la convocatòria a les escoles de la ciutat. El professorat de música dels col·legis de primària són els encarregats de promocionar i culturitzar aquest esdeveniment musical incorporat ja en el currículum escolar dels alumnes d’Alaquàs. Posteriorment, els xiquets i xiquetes interessats en aprofundir en el cant, enguany un total de 25 xiquets i xiquets, s’inscriuen a l’escola de la Unió Musical d’Alaquàs, on sota la supervisió de la professora Rut García Martínez, aprenen el tradicional cant i es preparen per a la preselecció tècnica que es va realitzar aquest estiu.

Alaquas. Cant de la Carxofa. Ensayo 2013 aEn la Prova de l’Àngel realitzada ahir al Castell, els sis aspirants van interpretat un fragment de la Carxofa i posteriorment es va procedir a la votació popular en la que van participar més de 700 persones. La resta de xiquets i xiquetes que van participar formaran part del cor junt a la Jove Orquestra de la Unió Musical d’Alaquàs.

Després de les interpretacions, es va atorgar un obsequi a totes les persones que han format part d’aquesta prova com ara els professors de música i el jurat. Les entitats organitzadores van voler agrair la seua participació així com també la de tots els xiquets i xiquetes que han mostrat interès enguany pel Cant de la Carxofa.

La Carxofa és una composició musical del segle XVII i de tipus religiós denominada motet característica de les poblacions de l’Horta Sud. En la actualitat es conserva a Alaquàs, Silla, Aldaia i al Barri del Carme de València. El fet que a Alaquàs la lletra experimentara la variant de cantar no només al Crist, sinó també a la Mare de Déu de l’Olivar, i el caràcter participatiu i democràtic que en l’última dècada se li ha volgut incorporar, diferencia la Carxofa d’Alaquàs de la de la resta de poblacions on continua celebrant-se i es considera com una de les tradicions més genuïnes i antigues de la població així com una de les senyes d’identitat més preciades.

El Cant de la Carxofa en honor a la patrona d’Alaquàs es celebrarà el 8 de setembre a la Parròquia de la Mare de Déu de l’Olivar a les 21 hores. Mentre que el recital en homenatge al Crist tindrà lloc el 9 de setembre a la Plaça de la Constitució, també a les 21 hores.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.