Patis escolars amb perspectiva de gènere, tema de reflexió al centre Las Naves

796

Patis vius, patis coeducatius’ és un documental basat en la tesi doctoral de la professora de Florida Universitària Sandra Molines. El disseny dels patis i la prevalença de certes pistes esportives com ara camps de futbol pot anul·lar el desenvolupament d’altres activitats lúdiques

El centre d’innovació Las Naves projectarà i debatrà hui, 2 d’octubre, sobre el documental ‘Patis vius, patis coeducatius’ que reflexiona sobre l’ús de patis escolars des de la perspectiva de gènere. Una iniciativa de l’Associació per la Coeducació en col·laboració amb el centre d’innovació Las Naves, Florida Universitària i Caixa Popular.

Com estan distribuïts els patis escolars? Qui ocupa gran part de l’espai? Hi ha alguna activitat que quede marginada? I algun gènere? Són algunes de les preguntes que es planteja el documental ‘Patis vius, patis coeducatius’.

El documental arreplega testimonis de professionals de diferents centres educatius, tant en l’observació dels patis com en els processos de construcció de noves infraestructures que promouen la coeducació. Està basat en la tesi doctoral de Sandra Molines, professora de Florida Universitària, i és una invitació a reflexionar sobre el que ocorre en els patis escolars des de la perspectiva feminista, però també una finestra oberta a noves maneres de jugar i educar més equitativa.

‘Patis vius, patis coeducatius’ pretén ser un instrument que convide a la reflexió de tota la comunitat educativa (professorat, alumnat i famílies) sobre el que ocorre en els seus patis escolars, ja que en ells es comencen a sembrar les desigualtats de gènere entre xiquetes i xiquets.

La directora del documental Sandra Molines explica que “tenim la tendència a pensar que l’alumnat, quan ix al pati, juga lliurement al que vol i tendeix a desenvolupar les mateixes competències i habilitats. Però no és així. Existeix una diferent socialització en els jocs i esports. Per exemple l’impacte del futbol o jocs de pilota en xiquets i xiquetes. I afecta de manera diferent a l’alumnat de diferent sexe”.

Així mateix, una altra idea que plasma el documental és que la disposició de les infraestructures en els patis, amb un alt predomini de les pistes esportives, condiciona una especial jerarquia en els jocs, podent arribar a anul·lar la diversitat de propostes lúdiques. “Un fet que marca que en els nostres patis s’estiguen practicant diferents competències com el domini i la submissió respecte de l’ocupació d’espais per part de xiquetes i xiquets”, recalca Sandra Molines.

Encara que l’objectiu principal del documental és que el professorat incloga la perspectiva de gènere en la seua mirada, anàlisi i usos del pati, també pretén crear noves i majors sensibilitats respecte a l’important paper que té este espai en la socialització de l’alumnat en un centre educatiu.

A la presentació acudiran la directora del documental Sandra Molines, Paqui Méndez, presidenta de l’Associació per la Coeducació; Victoria Gómez, directora d’Estudis Universitaris (Florida Universitària); Paco Alós, director RSE i Relacions institucionals de Caixa Popular; i Sara Verdú, coordinadora de l’equip d’especialistes en Participació i Polítiques d’Igualtat de Las Naves.

Després de la projecció del documental hi haurà una taula redona amb experts com Elena Azcárraga del CEIP Sant Joan de Ribera (València);  Juan Olaya, coordinador d’igualtat i convivència del Centre educatiu Xúquer; Xavier Leal, director del CEIP Jaume I; i Sandra Molines.

‘Patis vius, patis coeducatius’ es projectarà hui dimarts 2 d’octubre a les 19:00 hores al centre d’innovació Las Naves (Cr. Juan Verdeguer, 16).

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.