El ple de l’Ajuntament de Catarroja va aprovar ahir les principals novetats en les ordenances fiscals per a 2016. Els veïns de la població podran fraccionar els pagaments en un període de fins a 24 mesos depenent de l’import, sempre que supere els 200 euros. En concret es podrà fraccionar l’abonament en plaços de fins a 6 mesos quan la quantitat a pagar estiga entre els 200 i els 600 euros. En 12 mesos quan arribe als 1.000, i en 24 quan supere este import.
Així mateix, s’estableix la possibilitat d’acollir-se a un pla personalitzat de pagaments que incloga l’IBI, impost de vehicles de tracció mecànica, impost d’activitats econòmiques, güals i recollida de fem. Qui ho desitje podrà sol.licitar-lo en gener i abonar els pagaments proratejats en 10 mensualitats al llarg de l’any.
Respecte a les taxes, s’ha modificat l’exempció per als vehicles històrics. Fins ara entraven dins d’esta categoria a partir dels 25 anys d’antiguitat i ara ho faran a partir dels 35, per incentivar la renovació del parc automovilístic. També reben una bonificació de l’impost d’un 75% els vehicles elèctrics i d’un 50% els híbrids, en una aposta del consistori per les energies netes. El Consistori modifica, així mateix, la taxa relativa als güals per revocar l’autorització quan es deixe de pagar i poder així retirar la placa.
Pel que fa a la plusvàlua de les vivendes, la taxa s’adequa a la legalitat vigent i s’elimina en els casos vinculats a la ‘dació’ en pagament a causa dels desnonaments. En el cas de la recollida de fem, s’amplia el pagament a les vivendes que no estiguen donades d’alta de llum i aigua, ja que hi ha casos com el de les entitats bancàries, que acumulen una gran quantitat de vivendes en estes condicions.
L’equip de Govern també preten eliminar les taxes per drets d’examens en el cas que es tracte de proves vinculades a bosses de treball i que tan sols es cobren quan les places ofertades siguen fixes. En este cas, la proposta s’ajornà per a millorar-la a partir de l’esmena de Guanyar que planteja que els aturats no paguen esta taxa.
Reunió amb els alcaldes afectats per les càmeres
L’alcalde, Jesús Monzó, també va explicar en el ple que s’ha reunit amb els alcaldes de les poblacions afectades per les càmeres de vídeovigilància en semàfors. En concret, ahir acudiren a Catarroja els alcaldes de Massanassa, Picanya, Beniparrell i Sedaví.
Els responsables dels pobles afectats per les multes del sistema instal.lat en l’anterior legislatura, acordaren sol.licitar al nou president de la Mancomunitat, Carlos Fernández Bielsa, un informe jurídic i tècnic per conèixer al detall les condicions del contracte amb l’empresa concessionària i les possibilitats que hi ha de revocar-lo o modificar-lo per a solucionar el problema generat per les sancions de trànsit.
Monzó també va anunciar que s’està estudiant l’import que suposaria la modificació del funcionament de determinats semàfors, sempre que això no supose un incompliment del contracte que implicaria una penalització econòmica per al poble.
Comissió de desnonaments
Per la seua banda, la portaveu socialista i regidora de Desnonaments, Lorena Silvent, va anunciar que s'han iniciat els tràmits per a crear una comissió sobre la materia que farà un seguiment de tots els casos del municipi i ajudarà els afectats.
Esta comissió es reunirà mensualment i estarà integrada per funcionaris de l’Ajuntament, representatnts del Centre de Mediació de l’Il.lustre Col.legi d’Advocats de València (CMICAV), membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de l’Horta Sud i València Ciutat, i la regidora de la materia.
Per a Silvent, hi ha una voluntat clara de totes les parts “d’ajudar a les famílies afectades i que estan en perill d’exclusió social” i d’aportar solucions a este greu problema.