Albalat dels Sorells fa un pas clau per a convertir-se en un municipi sostenible i autosuficient energèticament

940

Albalat dels Sorells fa un pas clau en la seva estratègia per a convertir-se en un municipi sostenible i autosuficient des del punt de vista energètic, amb l’inici de les obres de la primera de les instal·lacions de la seua comunitat energètica local (CEL), promoguda per Sapiens Energia, cooperativa especialitzada en la promoció i gestió de Comunitats d’Energies Renovables (CER), i AlternaCoop, cooperativa de consum que promou la mobilitat elèctrica compartida.

L’arrancada definitiva del projecte arriba una vegada que el ple del consistori aprovara, la setmana passada, la seua incorporació a la comunitat energètica local, que permetrà proveir d’energia renovable inicialment a més de 60 famílies, diverses empreses i edificis públics.

Aquesta primera coberta solar, situada en el sostre de la seu d’AlternaCoop, comptarà amb 68,85 quilowatts de potència i estarà operativa la setmana vinent. La instal·lació fotovoltaica està dimensionada de manera que els excedents siguen mínims i una part de l’energia de la instal·lació es destinarà a cobrir necessitats de famílies del municipi que es troben en situació de pobresa energètica.

En els pròxims mesos, es complementarà amb una segona infraestructura de generació d’energia solar en el municipi, amb l’objectiu de donar cobertura al 100% del terme municipal -atès que la legislació estableix un radi màxim de 500 metres de cobertura des del punt on se situa la instal·lació col·lectiva.

Per aquest motiu el pròxim any, el municipi d’Albalat dels sorells pot aconseguir la fita històrica que marcarà un abans i un després pel que fa a la relació que tenim la ciutadania amb la producció, abastament i consum de l’energia.

¿Què és i com funciona una comunitat energètica local?

Una comunitat energètica és una nova manera de generar, usar i gestionar l’energia en l’àmbit local, a través de la cooperació entre agents -ciutadania, administració local i pimes-, contribuint a crear un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu, en basar-se en la participació activa dels mateixos usuaris.

L’energia produïda amb fonts renovables -en aquest cas, plaques solars- s’aboca a la xarxa elèctrica i serà mesurada per un comptador i cada soci disposarà d’un altre comptador què mesura la que consumeix. Una vegada realitzat l’encreuament de mesures dels comptadors i els usuaris, aquests rebran un descompte en la seva factura per l’energia que han usat en el moment en el qual la planta solar estava produint.

L’objectiu principal de la comunitat energètica és generar beneficis en el mateix lloc on es desenvolupa la instal·lació. Això vol dir beneficis mediambientals basat en la sostenibilitat, perquè l’energia produïda és verda i de proximitat, la qual cosa suposa també beneficis econòmics amb un estalvi aproximat del 30 % en la factura anual. D’aquesta manera, s’impulsa millor fórmula per a impulsar la transició energètica i democratitzar el sector de l’energia, i facilitar la participació en el canvi està a l’abast de qualsevol usuari (usuaris domèstics, empreses, institucions públiques i privades, etc.).

Lluita contra el canvi Climàtic

'Albalat 0,0', com a projecte que marca l’estratègia mediambiental d’Albalat dels Sorells, ha fet una aposta clara i decidida per les comunitats energètiques, perquè millor poden exemplificar el model de lluita contra el canvi climàtic i democratització de l’energia com a un bé essencial per a la vida.

Així, amb les comunitats energètiques es compleix amb el marquen les directives nacionals i europees pel que fa als objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda de les NNUU, amb l’aportació d’almenys un 30% del consum total en el 2030 d’energia de fonts renovable, així com la reducció del 30 % de les emissions contaminants.

Part de la intervenció de L’alcalde d’Albalat dels sorells, Nicolau Claramunt, en la presentació de la comunitat es va centrar en el explicar que "el projecte de la primera comunitat energètica, a través del programa marc d’Albalat 0,0, busca centrar-se en un àmbit local, per a convertir-se en impulsores d’oportunitats d’ocupació i de negoci amb proveïdors del territori on se situen. En aquest cas, al municipi d’Albalat dels Sorells, recuperant part de l’espai públic per a la ciutadania, entre altres, i també per tal d’acomplir, amb el que marca l’agenda 2030 de les NNUU i per apostar clarament per un Nou Model Energètic".

¿Com participar en la CEL d’Albalat dels Sorells?

Per la seua part, el president de Sapiens Energia, Juan Sacri i Vicent García explicaren el funcionament de la comunitat energètica després de fer un resum detallat dels inicis de la idea i de la bona sintonia que varen tenir per part del consistori, en ser totalment compatible amb l’estratègia política mediambiental local. En eixe sentit Sacri també va respondre a les preguntes i qüestions que planteja eren les més de 45 persones que seguiren l’acte en línia en la presentació pública del projecte.

Finalment, la directora general de l’IVACE, Júlia Company, va ressaltar l’aposta del projecte impulsat per l’ajuntament d’Albalat dels Sorells per convertir-se en el model on la resta ajuntaments i altres entitats es miraran també com a projectes que formaran part del Pla Estratègic de Comunitats Energètiques 2030′ posat en marxa per la Generalitat, que la converteix en pionera a Espanya en la implantació d’aquest model d’autoconsum energètic centrat en les persones i les energies renovables.

La CEL d’Albalat dels sorells ha estat promoguda per Sapiens Energia, que ha definit la solució tècnica, el marc de governança de la comunitat, basat en la col·laboració públic-privada-ciutadana, i serà la persona jurídica titular i, al costat dels seus socis, la propietària de les instal·lacions d’energia renovable.

La primera instal·lació fotovoltaica de la CEL d’Albalat dels Sorells serà finançada, de manera col·lectiva, pels seus futurs usuaris, que es convertiran en socis de Sapiens -amb una aportació única al capital social de 100 euros-. Les persones interessades a participar poden sol·licitar més informació en http://albalatenergia.es

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.