La campanya ‘Creixent al caliu’ promociona l'ús del valencià des de les escoletes

117 lecturas

L'Ajuntament de València ha posat en marxa la campanya 'Creixent al caliu', una iniciativa que posa a la disposició de les escoles infantils del municipi material didàctic i un variat programa d'activitats per a la promoció de l'ús del valencià com a llengua transversal des de la primera infància. L'alcalde, Joan Ribó, ha subratllat “l'aposta d'este Ajuntament per la recuperació del valencià en tots els seus àmbits d'ús, per a aconseguir la igualtat de drets lingüístics entre els ciutadans de la nostra ciutat”. “Creiem –ha subratllat- que una manera important de recuperar eixos àmbits d'ús és oferir l'oportunitat, ja de molt xicotets, als nostres xiquets i xiquetes”.

L'alcalde Ribó ha assistit a la presentació de la campanya, acompanyat per la regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, i la regidora d'Educació, Maite Ibáñez, que ha tingut lloc este matí a l'Escola Infantil Municipal de Pinedo. La campanya "Creixent al caliu" està organitzada pel Gabinet Municipal de Normalització Lingüística, pensada per a sensibilitzar les famílies, i en general la ciutadania de València, sobre la importància de la transmissió lingüística del valencià, així com sobre la valorització del mosaic de llengües existent a València com un patrimoni ric i de valor a conservar, amb el valencià com a llengua transversal.

Tal com ha subratllat Ribó, durant la presentació de la campanya, “el coneixement de llengües és una porta que ens obri a empatitzar amb els nostres conciutadans, i és important que l'aprenentatge primerenc del valencià s'acompanye dels altres valors que ens fan una ciutat oberta, tolerant, diversa i acollidora. Perquè la millor manera de fer sentir com a casa, és oferint a tots els nostres ciutadans, provinguen d'on provinguen, la clau dels tresors culturals que conservem de fa molts segles”.

La regidora de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario, ha explicat per la seua banda que esta campanya “remet a la criança com a fet social. Així com també la llengua –ha afegit- que necessita d'espais de trobada per a compartir experiències, aprenentatges i també fer xarxa, i facilita el creixement personal dels nostres xiquets i de nosaltres mateix”. Així mateix, la regidora ha assenyalat que “afavorir espais on es puga garantir eixa transmissió dels valors importants de la nostra societat, entre els quals es troba la nostra llengua, permet a les famílies comptar amb més recursos i contextos per a aprendre i per a compartir el valencià, teixint complicitats amb altres famílies”.

 

Cançons, rondalles, noms, llibres…

La campanya Creixent al Caliu inclou nombroses iniciatives de diferent caràcter. Per al públic general, s'inclou l'obertura del lloc web www.creixentalcaliu.com, que ofereix nombrosos recursos per a les famílies amb xiquets de 0 a 3 anys (com un vídeo promocional amb famílies diverses on es parla de la importància dels valors en la criança i la transmissió del valencià); l'apartat Al caliu dels contes (amb ressenyes de llibres per a xiquets de 0 a 3 anys); una recopilació de 12 vídeos amb cançons, rimes i jocs de falda en valencià i en altres llengües (en col·laboració amb la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració); 6 llistes de música infantils de diferents estils disponibles en YouTube i Spotify; un llistat de noms en valencià; cançons i rondalles valencianes; i un adhesiu (Veu xino-xano), per a promoure la mobilitat sostenible també amb nadons en les bicicletes, entre altres eines.

Quant a les accions amb les escoletes infantils municipals de gestió directa, la campanya proposa, a més, tallers de trobades en família per a educadors i educadores i famílies, amb la psicòloga especialista en psicopatologia perinatal i infantil, Alícia S. Garcia Peris; i repartiment dels pòsters il·lustrats de Lirios Bou, difusió de les cançons, rimes i jocs del lloc web, entre altres. Així mateix, des de l'Ajuntament es preveu la realització d'un pla de formació en valencià per als educadors i educadores de les escoletes; i la progressió de la incorporació del valencià en estes, a fi de pal·liar la demanda d'educació en valencià de 0 a 3 anys, atés l'enorme dèficit d'instal·lacions a la ciutat que l'ofereixen. De manera paral·lela, es fomentarà la incorporació progressiva del valencià també en les escoletes infantils municipals de gestió indirecta.

L'alcalde ha destacat que el projecte 'Creixent al caliu' vol facilitar “al públic infantil i familiar, com també a les escoletes públiques municipals uns recursos on es conjuguen els valors democràtics d'esta ciutat i l'immens valor de la transmissió generacional de la llengua pròpia, el valencià, que ens obri portes tant a la integració generosa a la nostra cultura compartida, com les altres llengües i cultures de tot el món”.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí