El col·legi Santa Cruz de Mislata participa a un congrés mundial d’escoles impulsat pel Papa Francesc

0
111

El col·legi Santa Cruz de Mislata participarà al IV Congrés Mundial de Scholas Occurrentes, el qual se celebrarà a la Ciutat del Vaticà entre els pròxims dies 2 i 5 de febrer. El centre acudirà convidat per exposar el projecte d’Aprenentatge Servei (ApS) desenvolupat el curs 2013-2014 a l’escola en col·laboració amb el Centre d’Acollida a Refugiats (CAR) de Mislata.

Scholas Occurrentes va tindre coneixement per mitjà del Centro Latinoamericano de Aprendizaje y Servicio Solidario (CLAYSS) del projecte d’ApS desenvolupat al Santa Cruz el curs passat, un projecte realitzat per alumnes de 4t d’ESO anomenat “Refugiats, experiències i emocions”. Aquesta experiència pretenia difondre la realitat de les persones sol·licitants d’asil, donar-los veu i sensibilitzar la ciutadania de Mislata sobre la seua situació.

Per fer-ho possible, es van dur a terme dues actuacions: la elaboració per part dels alumnes del documental Refugiats, experiències i emocions que presentava la realitat de les persones refugiades residents al CAR a partir de testimonis directes dels propis refugiats acompanyats dels testimonis de persones de l’entorn del centre que tenen coneixement de la seua realitat, com ara treballadors del propi centre i professors i alumnes de la escola i, d’altra banda, la organització d’una taula redona sobre la situació dels refugiats amb participació de persones refugiades, la direcció del CAR i representació de l’escola i de l’Ajuntament de Mislata.

Aquest acte, programat dins de les activitats de celebració del Dia Mundial del Refugiat de 2014, es va realitzar en el CAR i va incloure l’estrena del documental.

És el CLAYSS el que, a partir de la informació que tenia de la iniciativa d’ApS del Santa Cruz, va proposar-ne la inclusió al IV Congrés Mundial de Scholas. Una vegada valorat, l’organització del Congrés va decidir incorporar el projecte al seu programa, el qual té com a un dels eixos principals el tema Aprenentatge Servei com a estratègia per a una Pedagogia de la Realitat.

Tot això permetrà que l’escola, el seu projecte educatiu i l’experiència d’ApS que s’hi va realitzar el curs passat siguen coneguts en un fòrum internacional en el qual, a més a més, el centre de Mislata podrà entrar en contacte amb escoles i agents socials de tot arreu amb plantejaments pedagògics i socials afins als seus.

Al Santa Cruz, l’experiència d’ApS del curs passat té continuïtat aquest curs en el projecte Fem aprenentatge servei. Una experiència d’innovació educativa i de canvi social, desenvolupat a l’etapa de l’ESO i que va ser seleccionat com a projecte d’innovació d’acord amb l’Ordre 56/2014, d’1 de juliol, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen ajudes econòmiques per a la realització de projectes d’investigació i innovació educativa sobre el desenrotllament del currículum durant el curs acadèmic 2014-2015.

En el desenvolupament d’aquest projecte participen tres institucions de l’entorn del centre com a entitats socials col·laboradores: el Centre d’Acollida a Refugiats (CAR) de Mislata, el Museu d’Història de València i el Centre de Dia Municipal per a persones grans dependents Arniches de València.

L’Aprenentatge Servei (ApS) és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un únic projecte articulat en el qual els participants aprenen alhora que treballen en necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo.

El col·legi Santa Cruz és una escola concertada amb més 50 anys d’història arrelada al barri de la Creu de Mislata, un centre laic i pluralista amb un projecte educatiu basat en la inclusió educativa i impregnat de la diversitat cultural del seu alumnat. L’escola està catalogada com a Centre d’Acció Educativa Singular (CAES). L’entitat titular del centre és la cooperativa de professors Mestres de la Creu, Coop. V.

El Centro Latinoamericano de Aprendizaje y Servicio Solidario (CLAYSS) és una entitat amb seu a Buenos Aires (Argentina) la missió de la qual és contribuir al creixement d’una cultura fraterna i participativa a Amèrica Llatina a través del desenvolupament de projectes educatius solidaris. El principal objectiu del CLAYSS és promoure el desenvolupament de la proposta pedagògica de l’ApS en centres educatius, universitats i organitzacions juvenils.

Scholas Occurrentes (Escoles per a l’encontre) és una institució educativa impulsada pel Papa Francesc que desenvolupa la seua acció des de la Acadèmia Pontifícia de les Ciències. La missió de Scholas és millorar l’educació i aconseguir la integració de les comunitats, prioritzant les de menors recursos, a través del compromís de tots els actors socials, vinculant escoles i xarxes educatives de tot el món a partir de propostes pedagògiques, esportives i artístiques.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.