El col·legi Santa Cruz de Mislata participa a un congrés mundial d’escoles impulsat pel Papa Francesc

342

El col·legi Santa Cruz de Mislata participarà al IV Congrés Mundial de Scholas Occurrentes, el qual se celebrarà a la Ciutat del Vaticà entre els pròxims dies 2 i 5 de febrer. El centre acudirà convidat per exposar el projecte d’Aprenentatge Servei (ApS) desenvolupat el curs 2013-2014 a l’escola en col·laboració amb el Centre d’Acollida a Refugiats (CAR) de Mislata.

Scholas Occurrentes va tindre coneixement per mitjà del Centro Latinoamericano de Aprendizaje y Servicio Solidario (CLAYSS) del projecte d’ApS desenvolupat al Santa Cruz el curs passat, un projecte realitzat per alumnes de 4t d’ESO anomenat “Refugiats, experiències i emocions”. Aquesta experiència pretenia difondre la realitat de les persones sol·licitants d’asil, donar-los veu i sensibilitzar la ciutadania de Mislata sobre la seua situació.

Per fer-ho possible, es van dur a terme dues actuacions: la elaboració per part dels alumnes del documental Refugiats, experiències i emocions que presentava la realitat de les persones refugiades residents al CAR a partir de testimonis directes dels propis refugiats acompanyats dels testimonis de persones de l’entorn del centre que tenen coneixement de la seua realitat, com ara treballadors del propi centre i professors i alumnes de la escola i, d’altra banda, la organització d’una taula redona sobre la situació dels refugiats amb participació de persones refugiades, la direcció del CAR i representació de l’escola i de l’Ajuntament de Mislata.

Aquest acte, programat dins de les activitats de celebració del Dia Mundial del Refugiat de 2014, es va realitzar en el CAR i va incloure l’estrena del documental.

És el CLAYSS el que, a partir de la informació que tenia de la iniciativa d’ApS del Santa Cruz, va proposar-ne la inclusió al IV Congrés Mundial de Scholas. Una vegada valorat, l’organització del Congrés va decidir incorporar el projecte al seu programa, el qual té com a un dels eixos principals el tema Aprenentatge Servei com a estratègia per a una Pedagogia de la Realitat.

Tot això permetrà que l’escola, el seu projecte educatiu i l’experiència d’ApS que s’hi va realitzar el curs passat siguen coneguts en un fòrum internacional en el qual, a més a més, el centre de Mislata podrà entrar en contacte amb escoles i agents socials de tot arreu amb plantejaments pedagògics i socials afins als seus.

Al Santa Cruz, l’experiència d’ApS del curs passat té continuïtat aquest curs en el projecte Fem aprenentatge servei. Una experiència d’innovació educativa i de canvi social, desenvolupat a l’etapa de l’ESO i que va ser seleccionat com a projecte d’innovació d’acord amb l’Ordre 56/2014, d’1 de juliol, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen ajudes econòmiques per a la realització de projectes d’investigació i innovació educativa sobre el desenrotllament del currículum durant el curs acadèmic 2014-2015.

En el desenvolupament d’aquest projecte participen tres institucions de l’entorn del centre com a entitats socials col·laboradores: el Centre d’Acollida a Refugiats (CAR) de Mislata, el Museu d’Història de València i el Centre de Dia Municipal per a persones grans dependents Arniches de València.

L’Aprenentatge Servei (ApS) és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un únic projecte articulat en el qual els participants aprenen alhora que treballen en necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo.

El col·legi Santa Cruz és una escola concertada amb més 50 anys d’història arrelada al barri de la Creu de Mislata, un centre laic i pluralista amb un projecte educatiu basat en la inclusió educativa i impregnat de la diversitat cultural del seu alumnat. L’escola està catalogada com a Centre d’Acció Educativa Singular (CAES). L’entitat titular del centre és la cooperativa de professors Mestres de la Creu, Coop. V.

El Centro Latinoamericano de Aprendizaje y Servicio Solidario (CLAYSS) és una entitat amb seu a Buenos Aires (Argentina) la missió de la qual és contribuir al creixement d’una cultura fraterna i participativa a Amèrica Llatina a través del desenvolupament de projectes educatius solidaris. El principal objectiu del CLAYSS és promoure el desenvolupament de la proposta pedagògica de l’ApS en centres educatius, universitats i organitzacions juvenils.

Scholas Occurrentes (Escoles per a l’encontre) és una institució educativa impulsada pel Papa Francesc que desenvolupa la seua acció des de la Acadèmia Pontifícia de les Ciències. La missió de Scholas és millorar l’educació i aconseguir la integració de les comunitats, prioritzant les de menors recursos, a través del compromís de tots els actors socials, vinculant escoles i xarxes educatives de tot el món a partir de propostes pedagògiques, esportives i artístiques.

@hortanoticias en Telegram

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.