Leoncio Badia, el soterrador republicà que amagava pistes als cadàvers per identificar els cossos dels afusellats a Paterna

3356

L’any 1939, una vegada finalitzada la Guerra Civil espanyola, començava un episodi de repressió, sense precedents, a Paterna. Encara queda una de les ferides més sagnants generades per la brutalitat del règim franquista: més de 2.200 persones foren afusellades al paretó del terrer i moltes d’elles abandonades a foses col·lectives privant als familiars de poder soterrar als seus dignament”. Així contextualitza Compromís per Paterna la presentació d'una moció por posar-li una plaça a Leoncio Badia, republicà obligat a soterrar els cossos dels represaliats pel franquisme a Paterna.

Leoncio Badia Navarro, represaliat pel règim i condemnat a soterrar als seus companys assassinats al terrer intentava, malgrat la por, ajudar als familiars de les víctimes. De vegades avisant-los, altres deixant a les butxaques de la roba dels afusellats xicotets detalls per a que en un futur pogueren ser identificats pels familiars. “D’esta manera, exhumació rere exhumació de foses s'estan trobant estes pistes que Leoncio Badia deixà per a poder reconèixer a les víctimes d’aquell règim inhumà”.

El portavu de Compromís per Paterna, Juanma Ramón, explica: “La Història, amb majúscules, molt sovint, està construïda a partir d’estes històries amb minúscula. Històries menudes com les botelletes de vidre que Leoncio ficava dins la roba dels assassinats amb el seu nom per a que poguera ser identificat en el futur. En Compromís pensem que persones com este paterner que va haver de pagar la pena de soterrar als seus companys ideològics assassinats pel règim feixista, han de rebre un homenatge per reconèixer la seua humanitat i vàlua”.

Per tot això, Compromís per Paterna ha proposat que l’Ajuntament faça un homenatge i reconeixement pòstum a Leoncio Badia Navarro, li pose el seu nom a la plaça en la que es troba el cementeri de Paterna i col·loque una placa explicant la seua figura.

“Seguim rescatant de l’oblit aquelles persones que mereixen un reconeixement per la seua lluita contra el feixisme. Tot el poble havia de conèixer i sentir-se orgullós de transmetre històries com la del paterner Leoncio Badia”, conclou Ramón.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.