Compromís d’Alaquàs, Aldaia i Xirivella presentaran mocions per garantir els drets lingüístics dels valencians a la comissaria de Policia

426

01.hortasud.compromisLes coalicions de Compromís a Alaquàs, Aldaia i Xirivella han acordat presentar mocions als seus respectius municipis per tal de garantir els drets lingüistics dels valencians a la comissaria de la Policia Nacional de Xirivella, que dóna servei als tres pobles, i on no van voler atendre a una persona perque parlava en valencià.

Segons Isabel Martín, candidata de l’Horta Sud a les eleccions europees per Compromís-Primavera Europea, “impedir als valencians i valencianes fer ús del valencià amb les administracions públiques atempta contra la legislació valenciana, espanyola i la pròpia Carta Europea de les Llengües”, a la qual Espanya està adherida. En l’article 10 de l’esmentada Carta es parla de la necessitat que l’Administració Pública utilitze la llengua pròpia del territori.

Per altra banda també a l’article 11 de la Carta Europea, referent als mitjans de comunicació, es diu que les administracions públiques haurien de ser garants d’uns mitjans de comunicació i audiovisuals en valencià. “Però ja sabem que el Partit Popular es bota la llei a la torera quan li interessa”, afirma Martín.

Per la seua banda, els representants dels col·lectius de Compromís d’Alaquàs, Aldaia i Xirivella, s’han mostrat “molt preocupats pel fet que en ple segle XXI, després de més de 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, encara es donen actituds com la que va ocórrer el darrer 23 d’abril a la Comissaria de Xirivella”.

Carles Andrés, portaveu Compromís a Aldaia, afirma que “per desgràcia no es tracta d’un fet aïllat, massa sovint es produeixen fets de l’estil, però el més greu és quan es produeix a les administracions públiques (com és el cas)”. A les iniciatives ja presentades en les Corts Valencianes, els col·lectius de Compromís afegiran mocions en els tres pobles.

“Estem farts del doble llenguatge dels qui diuen sentir-se orgullosos de parlar valencià però a l’hora de la veritat fan un pas arrere”, afirma Ricard Barberà, regidor de Compromís a Xirivella, per a qui la moció obligarà els diferents partits a retratar-se. Per la seua banda, Conxa Ferrer, portaveu de Compromís a Alaquàs considera que “lluitar tots els dies per la defensa del Valencià és esgotador però a Compromís tenim tota l’energia del món per combatre contra aquells que voldrien el valencià desaparegut i mort”.

Finalment, Consol Barberà, també de Compromís per Alaquàs, que va patir la negativa d’un policia nacional a atendre-la en valencià, afirma que després de la publicació de la notícia “he constatat que el front obert no és entre valencianoparlants i castellanoparlants, sinó entre gent de trellat i gent que abusa del poder i nega els drets”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.