Aprovat el Pla Especial de Protección de La Costera que amplia l’àrea forestal

0
122

L’Ajuntament de Puçol, en sessió ordinària celebrada el passat 28 de maig, aprovà per unanimitat el Pla Especial de Protecció (PEP) de La Costera, un paratge natural municipal que des de 2011 està baix la custòdia del territori d’Acció Ecologista-Agró.
Este document, que regularà d’ara en davant la protecció, els usos i les activitats en La Costera, ha inclòs finalment una de les principals exigències formulades per AE-Agró en les seues al•legacions al PEP: incloure la pineda del Barranc Pasqual dins de l’àrea forestal del paratge, ampliant així la protecció del corredor ecològic que connecta este paratge natural municipal amb el Parc Natural de la Serra Calderona.

Després de quasi set anys d’espera i dos de negociacions amb l’Ajuntament de Puçol, el Paratge Natural Municipal de La Costera per fi té un Pla Especial de Protecció (PEP). Els 17 regidors de la corporació municipal el van aprovar per unanimitat el passat 28 de maig en una sessió ordinària on també donaren el seu vistiplau a l’Estudi d’Impacte Ambiental del PEP. Ara, només cal que la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient aprove definitivament este document que ella mateixa va redactar.

Des d’Acció Ecologista-Agró, entitat que custòdia des de 2011 este paratge natural municipal, consideren que l’aprovació del PEP representa un pas important en quant a la conservació de La Costera. Especialment, pel que respecta a la modificació de la zonificació de la pineda del Barranc Pasqual, que finalment formarà part de l’àrea forestal del paratge i no de la d’ús públic.

Esta era una de les principals exigències formulades per AE-Agró en les al•legacions presentades al PEP, ja que este barranc representa el corredor ecològic que connecta La Costera amb el Parc Natural de la Serra Calderona. Per això, ” no tenia cap justificació conservacionista catalogar-lo amb la mateixa figura de protecció baixa que l’àrea recreativa i d’esplai de La Costera o que la zona urbanitzada del Bé Etnològic de Patrimoni Industrial dels Polvorins de Riotinto, on actualment es troba l’Aula Natura i l’Aula Multiusos del paratge”.

Tanmateix, per a Acció Ecologista-Agró no tot són bones notícies amb el PEP. El document, que regularà d’ara en davant tot el que es pot fer i el que no es pot fer a La Costera, presenta “certes llacunes importants” com , per exemple, permetre la ramaderia en una muntanya que, segons el propi Estudi d’Impacte Ambiental del PEP, té importants problemes d’erosió. També permet ampliar fins a un 20% les edificacions que ja hi ha al paratge i que majoritàriament estan abandonades, en un mal estat de conservació i sense un ús concret (i les que hi ha rehabilitades no disposen ni de pla ni de pressupost per al seu funcionament, com és el cas de l’Alberg de La Costera).

De la mateixa manera, el document aprovat deixa la porta oberta a la silvicultura destructiva que practica la Conselleria de Medi Ambient en la seua desafortunada política de prevenció d’incendis forestals.

Malgrat estes llacunes i altres de menor importància, el PEP aprovat representa inicialment una bona ferramenta per a conservar La Costera, especialment si tenim en compte que el primer esborrany del document (al qual vam tindre accés en 2011) més que un pla de protecció pareixia un pla per a donar cobertura legal a l’explotació comercial i privada del paratge. Afortunadament, tant l’actual equip de govern de Puçol com l’anterior han tingut en compte les suggerències d’AE-Agró i el PEP aprovat finalment servirà, en principi, per a protegir La Costera, l’únic paratge natural municipal de Puçol i l’únic espai forestal sense urbanitzar d’este poble.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.