L'Ajuntament de València edita un llibre sobre la història de la Séquia de Rascanya

23 lecturas

La presentació de ‘La Séquia de Rascanya’, en el Saló de Cristall de l'Ajuntament s'ha convertit el passat divendres en un homenatge a totes les persones, homes i dones, que en paraules de la regidora de Recursos Culturals, Glòria Tello, “dia a dia, lluitant contra tot, fan possible la pervivència de l'Horta”. L'autor, el catedràtic Daniel Sala, ha subratllat que la seua obra va més enllà de la pròpia séquia, “se centra en l'horta que l'envolta i els agricultors que l'han construïda i treballada al llarg de la història”.

L'obra traça una breu aproximació històrica al territori per on flueix la séquia de Rascanya, enumerant les diferents partides que la jalonen. Igualment detalla els cultius de la zona, amb la xufa com a signe distintiu. La geografia humana ocupa un espai notable en el llibre, amb capítols dedicats a les construccions emblemàtiques, com a molins, alqueries, barraques o ermites, així com a les ordenances que regeixen l'ús de l'aigua i les persones que han assumit la missió de fer-les complir.

Durant la presentació, la responsable de Recursos Culturals, Glòria Tello, ha assenyalat que l'obra revela un univers “alhora pròxim i desconegut, sobre el qual l'Ajuntament mai havia publicat res, quan en un tema tan delicat com el de la conservació de l'horta, l'estudi i la documentació resulten absolutament necessaris”.

Tello ha subratllat a més que ‘La Séquia de Rascanya’ suposa l'afirmació des de la lletra impresa “de la nostra implicació política, cultural, vivencial i pràctica amb la preservació de l'Horta de València, amb les seues tradicions i les seues formes de vida, i amb una idiosincràsia que és necessari mantindre”

Daniel Sala Giner és director de la secció d'Etnologia de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i cronista del Tribunal de les Aigües. S'ha dedicat a la investigació sobre la València foral dels segles XVI i XVII, les seues institucions i figures històriques com Juan Luis Vives. Així mateix ha publicat llibres sobre el propi Tribunal de les Aigües, el Canal del Túria i la séquia de Mislata.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí