Per L’Horta reclama una Tira de Comptar al Mercat de Colon

796

El nou govern municipal sorgit en maig de 2015 prometia afavorir la conservació de l’horta de València no sols amb mesures per protegir l’horta que encara es conserva, que en bona mesura s’han acomplit, sinó també facilitant la venda de productes de proximitat als mercats municipals. Idees com la capitalitat mundial de l’alimentació sostenible, el distintiu 'Porta ApHorta', o el festival Bonic/a Fest acompleixen aquest objectiu d'acostar la població als mercats i fomentar l’intercanvi de proximitat.

Fruit d’aquesta política, en gener de 2017 començà de l’Horta a la Plaça, una cita anual en la que la Plaça de l’Ajuntament es converteix en un gran mercat agroecològic. Però moltes d'aquestes iniciatives tenen un interès més didàctic que pràctic i han d'anar complementades amb la implantació definitiva de punts de venda directa a tots els mercats municipals de la ciutat, i en general d'una política que possibilite que els llauradors es guanyen la vida dignament.

Tira de Comptar en MercaValencia
Tira de Comptar en MercaValencia

Aquesta política, que considerem imprescindible, de crear nous punts de venda de producte fresc i ecològic de l'Horta –les 'tires de comptar'– va donar un primer pas en febrer de 2017 quan es va inaugurar la 'Tira de comptar' de Mossen Sorell; un mercat on els dissabtes de matí tres llauradors agroecològics venen els seus productes ecològics certificats i de proximitat directament al consumidor. Una iniciativa que després d’any i mig es pot considerar plenament consolidada: és una fórmula que funciona tant per als productors com per als consumidors.

Cal estendre les tires de comptar

Amb tots aquests projectes s’ha aconseguit visibilitzar la producció ecològica de l’horta a la ciutat de València, però Per l'Horta considera que "és el moment de plantejar metes més ambicioses. El que deuria haver estat una estratègia d’obertura de nous mercats de proximitat ha perdut ritme durant la segona part de la legislatura".

A finals de 2016 el regidor de Mercats, en anunciar la remodelació del mercat del Grau, actualment pendent d’execució, va afirmar la possibilitat de dedicar-hi una parada a la tira de comptar, però la finalització de les obres no està prevista fins l’any 2020. No s'ha materialitzat cap altra proposta.

Des de Per l'Horta recorden a l’equip de govern municipal "la importància de la venda directa dels productors per a que els llauradors de l’horta disposen d’ingressos justos i segurs. I cal, per tant, marcar-se l’apertura d’almenys una nova tira de comptar abans de que acabe la legislatura".

El Mercat de Colon, un símbol

Per açò demanem abans que acabe la legislatura la implantació d’un punt de venda directa de productes de l’horta de caràcter setmanal, una tira de comptar, al Mercat de Colon.

L’emblemàtic edifici va sorgir en 1916 com a mercat de producte fresc i va servir de punt de venda de productes de l'horta, com la resta de mercats municipals, durant huit dècades. Amb la seua restauració, inaugurada en l'any 2003, es va recuperar el seu esplendorós estil modernista, però va suposar una reorientació d'aquest espai. S'ha omplit de botigues, cafeteries i restaurants moderns, però ha deixat d'acomplir la seua funció de mercat de proximitat.

Obrir un mercat setmanal de verdures de l'horta a Colon, com el que va existir fins l'any 2000, tindria un indubtable caràcter simbòlic a més d'oferir un gran servei al veïnat. Aquest sector de l’Eixample no disposa d’un mercat de productes de proximitat, de manera que pensem que una tira de comptar setmanal amb producte fresc i ecològic tindria un èxit garantit. Amb la propagació de la tira de comptar, el vell mercat modernista recuperaria part del seu sentit originari; la sostenibilitat alimentària i la conservació de la nostra horta seran les beneficiades, i amb elles la salut i la forma de vida de la ciutadania.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.