Milers d’activitats cancel·lades, tota l’economia relacionada amb les activitats de les associacions paralitzada, festes organitzades pel teixit associatiu com les Falles, la Magdalena o la Setmana Santa ajornades... són només alguns dels efectes més visibles de l'evolució del coronavirus. L’impacte econòmic i social sobre la vida de les persones serà molt gran.
Segons els últims estudis publicats per la Fundació Horta Sud, en els quals s’avalua l’impacte del moviment associatiu, es demostra que el tercer sector és una peça clau en la vida dels municipis, amb milers d’activitats organitzades per les associacions festives, esportives, educatives, musicals, d’oci i temps lliure, majors, etc. Sobre la base d'aquests estudis, a continuació, analitzem les conseqüències que l'actual crisi generada pel coronavirus pot tindre sobre el teixit associatiu de l’Horta Sud.
Impacte social
Les activitats puntuals que realitzen anualment les associacions a la comarca són més de 16.000, unes 800 activitats puntuals per municipi, amb una mitjana de participants de 106 persones per activitat. El nombre d’activitats periòdiques que s’organitzen setmanalment són 18.603, més de 900 activitats periòdiques per municipi, amb una mitjana de participants de 25 persones per cada activitat. El moviment associatiu gestiona i dinamitza gran part de l'activitat sociocultural dels municipis. Organitza les activitats extraescolars, socials, esportives, culturals, educatives, musicals, juvenils, etc. Totes elles han estat cancel·lades.
Tota aquesta activitat no es pot fer mitjançant el teletreball. La interacció directa amb les persones i els beneficiaris és una de les característiques distintives del teixit associatiu. L’impacte social i psicològic és incalculable, les relacions, les xarxes afectives, les cures entre les persones, l’atenció als col·lectius més vulnerables, l’autoestima, les festes, el sentiment de pertinència a un grup social i, moltes altres dimensions, es veuran greument afectades.
3.000 llocs de treball en perill
Com a conseqüència de la cancel·lació de les activitats i la pèrdua d’ingressos, un altre aspecte fonamental que es veurà afectat són els llocs de treball. A la comarca de l’Horta Sud les associacions generen més de 3.000 llocs de treball directe, dels quals el 85% són contractes a temps parcial (professorat de tallers, de classes de música, entrenadores i entrenadors esportius, etc.). Un 15% dels llocs de treball són a temps complet, el que suposa que més de 400 persones estan contractades a temps complet en entitats no lucratives de la comarca. I això sense tenir en compte tots els llocs de treball indirectes, com els relacionats amb empreses d’espectacles, les floristeries, la restauració o altres empreses prestadores de serveis contractades per les associacions.
Les associacions i entitats no lucratives no podran mantenir la majoria d’aquests llocs de treball, moltes persones no podran fer teletreball i hauran d’afrontar ERES o ERTES. Esperem que les administracions públiques també pensen en el tercer sector.
Impacte econòmic
Segons l’últim Estudi d’Avaluació de l’Impacte del teixit associatiu a la comarca de l’Horta Sud, l’any 2018 estimaven uns ingressos generats per les associacions superiors als 60 milions d’euros. El 36% dels ingressos deriven de subvencions, el 21 % per quotes de les persones associades, el 14% per donatius, el 13% per patrocinis d’empreses privades, el 13% per la prestació de serveis propis i un 3% per l’explotació dels recursos propis. Els ingressos per subvencions provenen en un 41% dels Ajuntaments, el 50% de la Generalitat Valenciana i un 9% es distribueix entre la Diputació de València, l’Estat i la Unió Europea. Com els ingressos per prestació de serveis es veuran irremeiablement afectats, esperem que els altres es mantinguen.
La Fundació Horta Sud demana que les administracions públiques siguen sensibles a la situació actual, que es mantinguen tots els convenis, subvencions i contractes, que es publique una convocatòria d’ajudes a la contractació de personal per a reforçar les estructures de les associacions i, per últim, que es publique una convocatòria d’ajudes a les associacions per a adequar-se a la transformació digital de les entitats i l’adquisició d’equipament informàtic. Aquest últim és un punt feble present en moltes associacions, si bé l’administració pública encara no l’està tenint en compte.
Les associacions haurem de fer un esforç per a adequar-nos a la nova situació, desenvolupar fórmules innovadores que ens ajuden a mantenir la nostra activitat. La societat també ens necessita en aquests moments difícils i haurem de donar-li resposta. Quan tot haja passat haurem de reforçar la comunitat, reconstruir les xarxes afectives i de cures entre persones, el comerç local, la sanitat pública, la vitalitat dels nostres barris... perquè les associacions són el cor de les nostres ciutats i les necessitem més fortes que mai.