Rafelbunyol acull una exposició commemorativa del centenari del Sindicat Agrícola

555

El passat divendres es va inaugurar l’exposició que commemora el centenari de la creació del Sindicat Agrícola de Rafelbunyol. Una mostra que estarà oberta fins al 31 de desembre tots els caps de setmana i que en la seua inauguració comptà amb la presència de l’alcalde de la localitat, Fran López, i la regidora de Cultura, Alicia Piquer, entre altres membres de la Corporació Local.

centenari_2 A més, al voltant d’aquest Centenari, el pròxim 16 de desembre a les 19.00 en la Casa de la Cultura tindrà lloc un col·loqui titulat 100 anys d’agricultura amb la participació de Samuel Garrido, professor titular d’Història i Institucions Econòmiques d’Universitat Jaume I, de Vicente Caballer Mellado, catedràtic emèrit de la UPV adscrit al Centre d’Investigació en Enginyeria Econòmica, i Roger Llanes, director general d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.


En l’exposició es reconstrueixen aquells primers anys a través de periòdics, documentació i objectes de l’època. Dedica un apartat al seu fundador i recorre també les diferents etapes que ha patit el que seria el seu edifici social –l’actual Casa de la Cultura- i la seua presència en l’evolució del municipi a través de fotografies històriques. centenari_1

Una investigació que, segons la regidora de Cultura, Alicia Piquer, “ha permès reconstruir un període de la nostra història local del que no hi havia pràcticament documentació i que és una oportunitat per a iniciar una línia d’activitat vinculada a la memòria col·lectiva i a la recuperació i catalogació del nostre patrimoni”.

En 1916 es va constituir el Sindicat Agrícola de Rafelbunyol i la seua primera actuació va ser l’adquisició de les terres de Marquès de Torralba per a reparcel·lar-les entre els seus arrendataris que després de 10 anys de pagaments fraccionats passarien a ser propietaris.

La iniciativa va ser promoguda per Juan Bautista Fenollosa Alcaina –un sacerdot de Rafelbunyol, en aquell moment rector d’Albalat dels Sorells– que era secretari de la Federació de Sindicats Agrícoles catòlics. La seua implicació en la creació, organització i vigilància del Sindicat Agrícola del seu poble natal, va propiciar que aquest fora un referent entre les organitzacions germanes dels municipis veïns.

En 1929 s’inauguraria l’edifici social, l’actual Casa de la Cultura, que encara conserva la façana original.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.