Patrimoni, tradicions i homenatges centren la celebració del 9 d’Octubre a l’Horta

866

Els veïns de l’Horta han celebrat com cada any el 9 d’Octubre. La festa de tots els valencians s’ha aprofitat per posar en valor el patrimoni i les tradicions valencianes i, també, per homenatjar a diferents persones per la seua aportació social o cultural.

A Torrent, les festivitats van donar el tret d’eixida amb una processó cívica pels carrer del municipi, des de la porta de l’ajuntament fins a la Torre, en la qual van participar teixit festiu, cultural, veïnal i econòmic de la ciutat.

La Muixeranga La Torrentina fou l’encarregada d’obrir la processó, seguida dels cabuts i els grups de ball L’Ú i Dos del Llar Antonià, el Grup de Llauradors del Cercle Catòlic i el Grup de Ball de Torrent que, acompanyats de diferents grups de dolçainers de la ciutat, acostaren a tots els presents un tros de la cultura valenciana.

Al peu de la Torre els esperava un gran nombre de torrentins i torrentines, i va ser el moment per a fer el homenatge a Jaume I, i allí, les falleres majors de Torrent depositaren la corona de llorer davall d’un casc i una cota de malla, signes representatius de Jaume I, custodiats per la Reial Senyera. La regidora de Cultura, Susi Ferrer, aprofità el moment per a agrair la participació de la gent en esta IV Setmana Cultural del Nou d’Octubre. “Una setmana on la cultura ha eixit al carrer, mitjançant música, ball, folklore, teatre i activitats infantils, en la qual hem fet valdre la nostra cultura, les nostres arrels i el nostre símbol d’identitat”, destacà la regidora.

Entre les moltes activitats que s’han celebrat durant la IV Setmana Cultural del 9 d’Octubre, l’Ajuntament de Torrent organitzà les visites guiades a la Torre. Una activitat que ha tingut un gran èxit de participació per part dels torrentins i torrentines, ja que només en esta setmana, l’emblemàtic monument ha rebut la visita de 2.023 persones. A més a més, entre els assistents estigué el visitant número 6.000. Es tracta d’una xifra molt positiva que es suma a la total de 3.877 visitants durant este any, i als 7.715 des que va començar esta iniciativa d’obrir la Torre amb visites nocturnes.

A Paiporta es va viure una intensa festivitat del 9 d’Octubre, amb activitats enfocades principalment a la gent jove i la infància. La vespra, el dia 8, es va disputar un torneig del popular joc de cartes valencià ‘La fallera calavera’. El mateix dia 9, al matí, es van disputar partides de pilota valenciana al carrer Primer de Maig, amb la col·laboració del Club de Pilota de Picanya.

Per a tancar la festa, l’esplanada de l’Auditori Municipal va acollir l’espectacular actuació de rock i acrobàcies de Memphis Rock-Cirk. Les activitats del 9 d’Octubre estigueren organitzades per l’Agència de Promoció del Valencià AVIVA Paiporta.

Arròs amb fesols i naps a Burjassot

A Burjassot, ni l’amenaça de pluja va frenar l’esperit festiu dels ciutadans que es van apropar a la Casa de Cultura per a fruir del 9 d’Octubre amb més de 2.000 racions d’arròs amb fesols i naps. No van faltar els jocs tradicionals del Piló i els inflables per als més menuts.

Premis a Puçol

A les 12.30 hores, la regidora de Puçol Mery Cortell va ser l’encarregada de presentar l’acte oficial que va començar amb l’entrega dels premis Sóm Puçol a l’artista Empar Claramunt i a l’Associació de donants de sang de la població.

Després, l’alcaldessa, Lola Sánchez, va llegir el manifest oficial pel 9 d’Octubre. Després d’escoltar l’himne de la Comunitat Valenciana, ha començat el passacarrer amb tabal, dolçaina, ball i cants d’estil que ha conclòs amb una mescletà.

Distincions a Mislata

L’Ajuntament de Mislata ha aprofitat un any més la commemoració del 9 d’Octubre per a fer entrega de les distincions honorífiques que premien la labor realitzada per persones o col·lectius de Mislata que als seus àmbits han contribuït a fer del municipi un referent.

Els guardonats aquest any han sigut les associacions de persones majors, la esportista Elena Martínez Ruiz, del Club d’Handbol Mislata, i Pere Bessó, el poeta mislater més premiat i reconegut.

En acabar l’acte d’entrega ha eixit la processó cívica de la Senyera que ha recorregut els principals carrers del centre de Mislata fins  arribar als jardins de l’Hort de Sendra on s’ha realitzat un acte d’homenatge protagonitzat per les falleres majors de la ciutat.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.