Paterna aprova una moció per a garantir els usos tradicionals del Túria

366

El plenari de la corporació municipal de Paterna celebrat ahir va aprovar una moció presentada a instàncies de Compromís per Paterna, en la que s’insta a la Confederació Hidrològica del Xúquer a la revisió del cabdal ecològic al riu Túria,  principalment al tram que passa per Paterna aigües avall de l’Assut de Montcada, i a garantir en la Junta de Dessembassament del Túria els recursos necessaris per a garantir els usos tradicionals del Túria i la reserva de recursos per garantir el cabdal ecològic aigües avall de l’Assut de Quart.

“La contaminació del riu i la perduda de les riberes van fer que durant varies generacions el poble de Paterna visquérem d’esquenes al riu Túria. Vist com una prolongació del clavegueram, l’últim tram natural del riu Túria que ens queda als valencians i valencianes va estar abandonat i oblidat, ara que la millora de la qualitat és evident, necessitem més recursos hídrics per continuar la millora del tram baix del riu”, ha manifestat al respecte el portaveu municipal de la coalició, Juanma Ramón.

Per a la formació valencianista el cabdal ecològic aigües avall de l’Assut de Quart  es redueix a dos forats en la comporta i, als retorns parcials de la sèquia de Quart aigües avall. Aquesta situació està posant en risc la biodiversitat del tram baix del Túria, i augmentant a més el risc d’incendi als canyars de les seues riberes. Per esta raó en la moció també s’insta a al Sindicat de Regulació del Túria i la Comunitat de Regants de la Reial Sèquia de Montcada a la revisió de la seua demanda de recursos hídrics provinents del Túria i d’aigües depurades, i a la millora de la eficiència de les seues infraestructures per garantir la disponibilitat de recursos hídrics per mantidre el cabdal ecològic al tram baix del Túria.

“Afortunadament, la construcció de la EDAR de Paterna, la eliminació dels punts de vessaments d’aigües residuals, la inversió de la Confederació Hidrològica al Parc Fluvial del Túria i ,principalment, la creació del Parc Natural del Túria va invertir la tendència. La millora del riu ha estat evident, però encara queda molt per fer”, ha indicat Ramón.

Ramón ha volgut destacar que “històricament el poble de Paterna ha estat vinculat al Riu Túria, principalment per les activitats derivades de les sèquies que naixen d’ell. Paterna disposava de gran activitat econòmica als Molins que depenien de la Sèquia de Montcada i òbviament de les activitats agrícoles dependents de la Sèquia de Montcada i la seua filla, la sèquia Uncia”.

Presa de Vilamarxant

Durant el debat, l’ex regidor del PP Juan Sanchez Mancebo va reivindicar la construcció de la presa de Vilamarxant. Una infraestructura que ja volia fer Franco en 1961 i que compta amb el rebuig de la Junta Rectora del Parc Natural on estan representats tots els municipis del Parc Natural i col·lectius ecologistes.

“Una infraestructura que va ser rebutjada pel Govern central en 2010 pels greus impactes ambientals que ocasionaria al Parc Natural i que ara sorprenentment tornen a reivindicar. Afortunadament l’esmena del regidor no adscrit no va prosperar, gràcies als únics vots en contra de Compromís i Podem”, indiquen des de la formació valencianista.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.