Paiporta presenta una investigació sobre la II República, la Guerra Civil i el Franquisme en l’estrena de les Jornades de Memòria Històrica

814

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Paiporta presenta aquest dimecres el llibre que recull la investigació sobre el període de la II República, la Guerra Civil i el Franquisme al poble, en l’estrena de les II Jornades de Memòria Històrica. La investigació és obra de dos historiadors experts investigadors en memòria històrica i democràtica com són Vicent Gabarda i Helena Villasante durant els últims anys, a més de la historiadora Marta Morcillo, i ha sigut editada pel Consistori baix el títol De la rereguarda a les presons. República, Guerra Civil i Franquisme a Paiporta.

En l’estrena de les jornades, programada per a aquest dimecres a les 19.00 hores al Museu de la Rajoleria, es repartiran exemplars del volum a totes les persones interessades. De la rereguarda a les presons. República, Guerra Civil i Franquisme a Paiporta recopila, entre d’altres, documentació del Ministeri de Defensa relativa a la branca de Paiporta de la Causa General encetada per la dictadura franquista després del colp d’estat de 1936 i la posterior Guerra Civil.

La publicació de l’Ajuntament de Paiporta treu a la llum un bon nombre de dades fins ara desconegudes, i posa negre sobre blanc els fets ocorreguts a la localitat en aquest període. El treball és el primer anàlisi exhaustiu d’una part de la nostra història amagada, i estarà a disposició de tota la ciutadania.

La presentació del llibre obri la segona edició de les Jornades de Memòria Històrica de Paiporta per a rescatar de l’oblit un període clau en la història d’Espanya. El regidor de Cultura, Alberto Torralba, ha explicat que amb les jornades es vol “restablir la dignitat de les persones represaliades, que ara sabem que ho foren per respectar la llei i desenvolupar un ajuntament com el nostre, en una República constitucional i democràtica, que fou tombada per un colp d’estat feixista”.

La intenció és, “amb total transparència, i per a posar-ho a disposició de tota la ciutadania, descobrir aquest període de la història, conèixer-lo de forma exhaustiva, conservar la memòria dels fets i els testimonis per a que no es perda, i créixer així com a societat”, ha explicat Torralba.

La Regidoria de Cultura ha preparat una desena d’actes al llarg del pròxim mes que inclouen exposicions, projecció de pel·lícules, teatre i la continuació del treball per la recuperació de la memòria oral del poble a través d’entrevistes a persones majors, que han contat en primera persona i davant de les càmeres les seues vivències de la guerra i els inicis de la dictadura. Les jornades es perllongaran fins al 20 d’abril.

Així, després de la presentació de les jornades i del llibre aquest dimecres, el pròxim dia 3 s’inaugurarà l’exposició Estètica republicana a València. Innovacions i pervivències (1931-1939), a disposició del públic fins al 30 del mateix mes. A la setmana següent, el dia 11, es projectarà el documental Fills del silenci, amb la participació d’Helena Villasante, una de les investigadores de la Causa General a Paiporta, i que també participa en la pel·lícula.

El dijous 12 d’abril se celebrarà l’homenatge a les persones entrevistades en el projecte de memòria oral coordinat pel Museu de la Rajoleria, que ha preparat un vídeo amb els seus testimonis. En aquesta vesprada tan especial també es produirà l’actuació del cantautor Domingo Chinchilla. El divendres 13 d’abril es projectarà altra pel·lícula a l’Auditori Municipal, en aquest cas, Espoir. Sierra de Teruel.

En l’aniversari de la proclamació de la II República, el 14 d’abril, a les 12.00 hores, s’ha organitzat una visita guiada al refugi del Grup Escolar de l’Ajuntament de València, mentre que a les 19.00 hores es representarà Shakespeare en Berlín, a l’Auditori Municipal. Les entrades per a l’actuació ja estan a la venda.

El diumenge 15 d’abril, el Cor de la Unió Musical de Paiporta representarà a l’Auditori Municipal La memòria al cor, un recital amb cançons relatives a la temàtica de les jornades. Per a tancar les Jornades de la Memòria Històrica a Paiporta, el 20 d’abril es projectarà el documental sobre la transició democràtica al País Valencià Del roig al blau.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.