Nous temps, vells paradigmes, obsolet PGE

568

El 6 de setembre de 2019, a Generalitat Valenciana va presentar la seua pròpia Declaració d'Emergència Climàtica, com a mitjà per a combatre el Canvi Climàtic. Només uns mesos després, al març de 2020, l'OMS va declarar el brot de COVID-19 com a pandèmia global, i fins hui, i no sabem durant quant temps, les nostres vides s'han modulat al voltant de les situacions que hem anat patint. Dues situacions en principi diferents, amb condicionants, desenvolupament i solucions per separat, però que al seu origen comparteixen escenari, i evidentment, també en el seu recorregut i esperem en la seua solució.

<h2>Alboraya contra Plan General Estructural</h2>Arran d'esta nova realitat, i així s'ha defensat des de quasi tots els espais polítics, se'ns va dir que ens tocava fer una profunda reflexió com a societat, de la nostra manera de vida, de la nostra relació amb el planeta i de com les decisions que prenem en el present, condicionaran el futur no sols nostre, sinó de pròximes generacions.

En una situació i un món tan global, podem pensar que estos plantejaments i esta presa de decisions, han de correspondre a espais i entitats que no coneixem, en llocs llunyans, aliens, sense cap mena de possibilitat d'opinió ni decisió. I aleshores, que el mateix succeeix amb aquelles decisions a prendre en espais més pròxims i coneguts per a totes nolsaltres... I res més lluny de la realitat!

Alboraia s'enfronta des de fa ja més de 20 anys, a la necessitat legal i social, de tindre un Pla d'Ordenació que regule i assegure el desenvolupament a mitjà i llarg termini de la nostra població. Independentment del color de qui en el seu moment va donar inici este procés, i independentment del color de qui es veu en l'obligació de portar-lo endavant, ningú pot negar que els motius, realitats, necessitats i qualsevol altre aspecte que al principi donara sentit al pla, no té perquè tindre validesa en l'actualitat de cara als tremends reptes que Pandèmia i Emergència Climàtica ens obligaran a atendre des de ja mateix.

alboraya huerta bicicletasNo podem obviar que les modificacions que ha tingut des del seu plantejament inicial, de la má dels canvis legals i normatius, afortunadamant i sobretot en aquells que incideixen en la defensa de l'Horta, han aconseguit reduir considerablement l'impacte general per a Alboraia.

Ara bé, tot este procés, des del principi, s'ha realitzat, i es contínua duent a terme ara mateix, sota l'enfocament primitiu i ja obsolet d'un fals creixement sobre la base de construcció, basat en una economia de mercat global i no local, sota l'amenaça d'un deute municipal brutal i també possiblement il·legítim, i segons uns estàndards de participació ciutadana, o el que es pijor, de no participació ciutadana, concordes als temps ja passats d'origen d'este Pla.

Obtindre dotacions publiques a canvi d'un creixement desmesurat de població i el seu consegüent consum de recursos, pretendre augmentar la recaptació municipal sobre la base de la construcció d'habitatge, desenvolupar els espais a través de constructores, l'únic objectiu de les quals és obtindre benefici empresarial, mantindre models urbanístics on la mobilitat i transport sostenibles no són aspectes referencials, que només atenen els mínims actuals i no a les previsions futures mediambientals, desenvolupaments on el territori només es mesura en metres quadrats, escenaris on l'envelliment poblacional, les cures i la dependència futura no es contempla, un pla que no reflecteix la particularitat de l'economia circular, de KM0, de desenvolupament cooperatiu, etc.

Tots estos enfocaments, insistim, no fan més que traçar un Pla disfressat d'actual i modern, però emparat sota una perspectiva antiga i obsoleta, sense cap mena d'enfocament diferencial, i perquè no dir-ho, sense cap mena d'atreviment ni amb aparença d'apostar per la innovació, i per descomptat, un Pla absolutament incompatible amb l'actual estat d'Emergència Climàtica i sense cap plantejament cap al futur.

Des de Podem, i com un dels pilars sobre els quals assegurar el futur de la nostra societat, entenem que és necessari, prioritari i absolutament innegociable, que qualsevol actuació d'este tipus, que és la que definirà el futur d'Alboraia, independentment del color del seu ajuntament, però sense oblidar que es este mateix qui marcarà el futur de la seua gent, ha de vindre d'un canvi de paradigma en el model de desenvolupament urbanístic, econòmic i social d'Alboraia.

És obligació de tots els espais polítics i socials implicats, ser capaços d'arribar a un nou punt d'inici, que siguem capaços de detindre'ns en este punt del camí, i amb visió de futur, no de passat, traçar un vertader PGE per Alboraia, sense cap altre condicionant que el futur de la població i les seues gents, i doncs si esta obligació ens correspon a totes, no hem de deixar de recordar que la responsabilitat, en la seua major part, és per a qui té la capacitat de dirigir el govern d'esta població, es dir, l'actual equip de govern, amb l'Alcaldia al capdavant, i això només podrem fer-ho a través del debat tranquil i assossegat, sense personalismes, mitjançant propostes, sabent escoltar i sabent negociar, fomentant el consens i amb la participació de quanta mes gent millor, El que ens juguem ho mereix, Alboraia ens ho exigeix.

Alberto Bolinches | candidat a l'alcaldia d'Alboraia per Podem Alboraia | @AlbertoBolinch2 ]

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.