L’àmfora ibèrica del segle IV trobada al Puig s’exposarà al Museu Arqueològic de Sagunt

671

El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de la Generalitat custodia l’àmfora ibèrica que es va trobar el diumenge passat en una platja del municipi del Puig de Santa Maria.
L’àmfora es va traslladar al Centre d’Arqueologia i es troba al laboratori on s’està dessalant. Posteriorment, es tractarà i s’estabilitzarà perquè s’expose i els ciutadans la contemplen, possiblement anirà al Museu Arqueològic de Sagunt.

Les labors de recuperació de la peça consisteixen a netejar les adherències marines, aplicar-hi un vernís de protecció i reparar les fissures detectades. L’àmfora trobada s’ha datat en el segle IV a. C., feta de terracota, i que devia servir per a l’emmagatzematge i el transport de productes alimentaris. Pesa 25 quilos i té una capacitat de més de 25 litres.

En les labors prèvies de neteja i inspecció de la peça, els tècnics del Centre Arqueològic han descobert en l’interior una tapadora de fusta que encaixa perfectament en la boca de l’àmfora. És la primera vegada que en aigües de la Comunitat Valenciana apareix una àmfora ibèrica amb tapa.

L’àmfora es va trobar a 17 metres de profunditat en una àrea habitual de busseig. Encara mantenia lligat en una de les anses un cap fi, utilitzat per a senyalitzar o abalisar amb una boia en superfície la troballa, per la qual cosa ha sigut necessari traure-la, ja que corria perill d’espoli.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.