L’Ajuntament de València lluita contra les agressions al patrimoni històric-artístic

6 lecturas

L'Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals, ha llançat la campanya «Respecta València», dirigida a sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de protegir el patrimoni històric-artístic de la ciutat. Sota el lema «És pel teu bé», la campanya apel·la a la responsabilitat del veïnat.

La regidora de Patrimoni, Glória Tello, ha presentat esta iniciativa, que inclou accions de comunicació, participació de la ciutadania, i col·laboració amb els centres educatius. Les imatges de la campanya poden veure's des de hui en el mobiliari urbà, en les xarxes socials municipals i en el canal de l'EMT.

Tal com ha explicat el representant de l’empresa Soluciones Gráficas, Juan Salvador, responsable de la campanya, s'ha dissenyat un logotip que juga amb la imatge de la lletra V de València, amb forma de cor, «en al·lusió al sentiment d'amor propi que pretenem potenciar en la ciutadania». Sobre una de les dues línies de la majúscula apareix una R, en doble al·lusió: d'una banda al concepte de respecte, idea clau de la campanya; i per un altre, al concepte de ‘marca registrada’ per a recordar que el patrimoni propi és un element únic i original. En suport d’esta imatge, la campanya llança quatre missatges bàsics: «és la teua història, és la teua cultura, és la teua identitat, és la teua herència».

 

100.000 euros des de 2016

La regidora Glòria Tello ha lamentat les «constants agressions al patrimoni històric comú que patix la ciutat», i ha destacat els «nombrosos esforços i recursos econòmics que han de dedicar-se a reparar els danys causats per actes vandàlics, com la neteja de pintades o la restauració d'escultures i peces d'art». De fet, des de l'any 2016, s'han dedicat 400.000 euros a la recuperació patrimonial, dels quals aproximadament 100.000 € corresponen a reparacions per actes vandàlics. En concret, la neteja de pintades i grafitis s'emporta una mitjana de 10.000 euros cada any.

Com és conegut, en 2016 es va aprovar el Pla Municipal de Recuperació del Patrimoni, amb l'objectiu de restaurar i recuperar tots aquells elements patrimonials de la ciutat que estaven danyats, molts d'ells per causa del pas del temps, però una part important causats per actes vandàlics, ha matisat la regidora. Entre les accions que s'han realitzat en el marc d'este Pla, Glòria Tello ha citat la reparació del monument a Teodoro Llorente, que presentava un trencament de la vareta del tambor; l'escultura de Gómez Ferrer, de la qual s'havia trencat i desaparegut el peu dret; cinc escultures dels Jardins del Reial, o la maqueta de bronze de la Llotja (tot això l'any 2016). Entre 2017 i 2018 es va reparar la porta de les Torres de Quart que havia resultat afectada per un incendi, i el Banc dels Magistrats que es localitza al Passeig de la Petxina. Finalment, el passat 2019 s'ha escomés la restauració de les escultures del Jardí de Monfort, i de les escultures Àsia i Amèrica dels Jardins de Parcent, entre altres accions.

La regidora ha recordat que, a l'hora d'actuar davant dels actes de vandalisme, hi ha dues línies bàsiques: d'una banda, la línia punitiva, que establix multes i sancions i que, en alguns casos, fins i tot té la responsabilitat penal (en funció de la importància del ben atacat). En este àmbit, les regidories de Cultura i de Policia Local treballen de manera coordinada i donen trasllat immediat a la Fiscalia.

I en segon lloc, està la línia de sensibilització, que és la que es pretén impulsar amb la campanya «Respecta València». A més, de la difusió de la imatge i continguts, i les accions en col·legis i centres educatius, la campanya inclou la realització, més endavant, de tallers, concursos de fotografia i vídeo, i rutes i visites guiades per la ciutat i els seus béns culturals i artístics.

 

La protecció dels elements BIC en Falles

A preguntes dels periodistes, la regidora de Cultura ha avançat que, de cara a les festes de Falles d'enguany, es preveu tancar tot el perímetre de la Llotja (en aplicació de la Llei de Patrimoni, que establix un aïllament de 8 metres frontals i 4 laterals). A més, Tello ha explicat que es coordinarà amb les Regidories de Protecció Ciutadana i de Cultura Festiva per a incrementar la vigilància policial i per a fitar l'espai de realització

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí