La tercera revisió rebaixa els valors cadastrals de Castelló un 18% des de 2017

25

La tercera revisió cadastral sol·licitada per l'Ajuntament de Castelló a la Gerència Territorial del Cadastre per a l'any 2020 i aprovada recentment per Consell de Ministres implica un descens acumulat del 18% dels valors cadastrals dels immobles urbans des de 2017. Es tracta de la tercera revisió consecutiva que demana l'alcaldessa, Amparo Marco, per a atenuar l'impacte de la contribució urbana en la ciutadania, ja que l'import del valor cadastral repercuteix en la factura final de l'Impost sobre Béns immobles (IBI).

L'alcaldessa explica que amb aquesta petició el Govern municipal cerca compensar l'efecte de la ponència de valors aprovada en 2012, en ple boom immobiliari, que va fixar uns alts preus fiscals per a l'habitatge. "Una mesura que demostra la sensibilitat d'aquesta corporació amb la realitat econòmica de les famílies castellonenques", ha indicat. Marco ha apuntat que Castelló és una de les tres úniques capitals de província d'Espanya on baixarà l'impost en 2020, que afectarà també altres impostos de caràcter nacional.

Així, el regidor d'Hisenda, David Donate, apunta que el valor cadastral "no sols afecta a l'import que hem de pagar en el rebut de l'IBI, sinó també a impostos de caràcter nacional com l'IRPF, plusvàlues, transmissions patrimonials i successions". En total, el consistori ha estimat que gràcies a aquesta nova reducció per a 2020, "dos milions d'euros es quedaran enguany en les butxaques dels i les castellonenques".

La primera revisió cadastral es va sol·licitar en 2017, una vegada passats els cinc anys que exigeix la legislació des que es va realitzar l'última ponència de valors (en 2012) i després de la sol·licitud prèvia municipal, un requisit també perquè es puga aprovar una actualització dels valors cadastrals.

D'aquesta manera, un immoble real de Castelló el valor cadastral del qual en 2017 era de 101.662,60 euros, passarà a ser aquest any de 83.455,95 euros, la qual cosa implica una baixada del 18% en aquest període.

Aquesta tercera revisió sol·licitada per l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, s'aplica des de l'1 de gener d'enguany. "El Govern municipal cerca adaptar la fiscalitat a la realitat econòmica de la ciutadania, per això s'ha demanat aquesta nova rebaixa, per tercer any consecutiu, per a compensar la revisió a l'alça que va entrar en vigor l'any 2012, just després de l'esclat de la bombolla immobiliària", apunta Donate.

D'aquesta forma, per a l'any 2020 s'aplicarà un coeficient d'actualització del 0,97, que implica en la pràctica una baixada del 3% del valor cadastral de l'immoble respecte a 2019 i un 18% respecte a 2017.

Aquesta actualització es produeix a sol·licitud dels ajuntaments i suposa una modificació de la valoració de l'immoble, la base sobre la qual s'aplica el gravamen fixat per cada ajuntament per al pagament de l'IBI i que, en el cas de Castelló, "també s'ha rebaixat en els últims anys de govern progressista", ha apuntat Donate. Així, per a l'exercici 2015 es va fixar un gravamen del 0,7875%; en 2017 es va baixar al 0,7475% i en 2018 al 0,69%. 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.