La Fundació Horta Sud i els ajuntaments de la comarca avaluen la situació de la participació ciutadana en els darrers 4 anys

394

La Fundació Horta Sud i els Ajuntaments que formen part de la Xarxa Participa s’han reunit a Torrent amb l’objectiu de valorar els darrers 4 anys en matèria de participació ciutadana i els reptes que presenta el futur.

El coordinador de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta, ha volgut fer balanç de la legislatura 2015-2019 amb els tècnics de participació i regidors dels Ajuntament que formen la Xarxa Participa de la comarca de l’Horta Sud. La Xarxa Participa és una iniciativa coordinada per la Fundació Horta Sud en la que s’integren els municipis d’Alaquàs, Aldaia, Alfafar, Catarroja, Manises, Mislata, Paiporta, Picanya, Picassent, Sedaví, Quart de Poblet, Torrent i Xirivella.

Durant la reunió que ha tingut lloc al Museu Comarcal de l’Horta Sud, s’han valorat els efectes d’algunes de les lleis que s’han aprovat en matèria d’administracions públiques i el marge de maniobra que tenen els Ajuntaments de cara a promoure polítiques de participació ciutadana. Segons s’ha explicat, els recents canvis en la llei de les administracions públiques han llevat competències als ajuntaments, possibilitats econòmiques i poder polític, per altra banda també s’ha augmentat la càrrega burocràtica cap a les associacions, dificultant tot això el principi de subsidiarietat, pel qual la institució més propera al ciutadà és qui pot solucionar el problema amb major facilitat.

Polítiques de participació ciutadana i inversió en associacionisme

Malgrat aquestes dificultats, els ajuntaments de la Xarxa, de la mà de la Fundació Horta Sud, han posat en marxa polítiques de participació i enfortiment de l’associacionisme que suposen un canvi en les tesis actuals de foment de la participació individual i puntual front a una participació que persegueix la creació de societat organitzada front a l’individualisme i que fomenta un pensament crític, l’autonomia i emancipació de les comunitats.

Amb aquest objectiu s’han realitzat des de 2015 fins a 2019 un total de 225 cursos, en els que han participat més de 4.200 alumnes. També s’ha mantingut el servei d’assessoria resolvent 588 consultes. S’han fet campanyes de promoció de l’associacionisme i s’ha creat la plataforma d’avaluació d’impacte del moviment associatiu. A més a més s’ha fomentat el treball en xarxa i s’ha millorat la comunicació, entre d’altres aspectes. Per a aquests programes la Fundació ha destinat  844.782 euros.

Al mateix temps, s’ha fet balanç del treball de la Fundació Horta Sud, de les complicacions que hi han pogut haver-hi i de la perspectiva de futur amb motiu de l’imminent període electoral que s’enceta i de la celebració del 50 aniversari de la Fundació.

Continuïtat de les campanyes de promoció

La Fundació Horta Sud ha anunciat a més a més la continuació de les campanyes que ha engegat en matèria de promoció de l’associacionisme. Així doncs, i amb la intenció de fomentar la participació ciutadana i teixir xarxa entre les associacions de la comarca de l’Horta Sud, es donarà continuïtat al Pla d’enfortiment del teixit associatius amb formació, jornades, assessoraments etc. També a les campanyes de promoció de l’associacionisme amb ‘Històries de Superació’ – una campanya que agraeix el treball silenciós i en molts casos desconegut de les xicotetes associacions -, ‘Somos Súper’ – un homenatge a les associacions que han assumit la seua responsabilitat i compromís per millorar el seu entorn -, ‘El cor del nostre poble’ – un reconeixement a les persones que han passat a l’acció per canviar el nostre món - i ‘Anònimes, camins pel canvi’, la sèrie audiovisual que mostra l’intens treball de 9 associacions valencianes i que es valorarà de cara a produir un programa televisiu.

Per altra part, el coordinador de la Fundació ha recalcat la importància de consolidar els serveis d’assessoria que es realitzen a diverses poblacions, la continuació de la revista trimestral de ‘papers associatius’, la “Menció Colibrí” i els Projectes Interassociatius.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.