El IV Fòrum de Mercats conclou amb comciència de futur

5 lecturas

La segona de les jornades del IV Fòrum de Mercats ha aportat una visió més pràctica, amb algunes claus i eines necessàries perquè els mercats puguen atraure un altre perfil de públic, així com potenciar iniciatives que li aporten una funció social nova i integradora dels barris.

 

Les ponències del dia s'han dut a terme en les instal·lacions de la Tira de Comptar, una institució única que perviu des de fa segles i que suposa un model d'alimentació saludable i sostenible.

 

Referencial Mercats excel·lents. Natxo Costa

Per al director general de Comerç i  Consum de la Conselleria d'Economia “Resulta obvi que els mercats actuals no són com fa uns anys, quan el seu paper era obligatori per al proveïment alimentari de la ciutat. Ara han de jugar un paper nou i diferent a la població. Des de 2013, encara que segueixen sent de titularitat municipal, ja no tenen eixa obligació de proveïment, així que des de l'administració hem de justificar molt bé per què existeixen i la seua funció des del punt de vista social i en l'entramat comercial de la ciutat” Sota eixa premissa es justifica la necessitat d'arribar a una definició nova de model de mercat que passe per la professionalització i el control de les funcions a càrrec dels ajuntaments. En eixe sentit, la Generalitat juntament amb la Fundació Valenciana de la Qualitat va disenyar un reconeixement a la qualitat dels mercats, del que en este temps han sigut mereixedors els mercats d'Onda, Montcada, Carcaixent, Aldaia, el mercat de Sant Roc d'Alcoi, Ibi i Sant Vicent del Raspeig.

 

Ricardo Lop

El responsable de l'empresa de venda on line Aceros d'Hispània va explicar la seua experiència en el llançament del seu negoci. Lop, agricultor de professió, procedeix d'una població xicoteta de Terol, en la qual els veïns han hagut de cercar alternatives comercials donada la despoblació que existeix en la zona. Malgrat estar allunyat de les noves tecnologies, va decidir emprendre un negoci digital de venda de ganivets que en pocs anys ha passat a comercialitzar els seus productes en més de 160 països. Com a conseqüència d'açò, l'empresari va tractar de traslladar als assistents que “les excuses per a no canviar sempre arriben des de dins. Arriscar, en ocasions, té un cost molt xicotet, però els beneficis són exponencials.”

RS+Pymes

La tercera de les ponències va ser a càrrec de l'Associació RS+Pymes, dedicades a la responsabilitat social de les xicotetes empreses, però entesa des de les bases de l'estructura social. Per açò, Gaby Álvarez i Doris Monros, van compartir el seu projecte en els mercats municipals, en els quals han treballat amb els comerciants en la cerca d'eines que els ajuden a reposicionar els seus mercats, basat en una funció social i integradora dels barris.

 

La Tira de Comptar

Com a marc d'esta jornada es va utilitzar la nau de la Tira de Comptar, el president de la S.A.T., Javier Roig, va explicar als assistents la història d'esta institució des de l'època àrab als nostres dies. El nou sistema alimentari sostenible cap al qual es dirigeix la societat té com a base la proximitat, els canals curts de comercialització i el valor de les persones, “potenciar el nostre sistema i els mercats municipals per tant, no és mirar al passat si no construir el futur”.

 

Xarxes socials com a eina de promoció

Una de les eines de difusió i comunicació més potents que existeix hui en dia són les xarxes socials. La societat actual no es compren sense la digitalització i la tecnologia. Per açò, és fonamental que els mercats municipals, i tots i cadascun dels comerços que se situen en ells les utilitzen per a comunicar-se amb una audiència potencial, especialment amb els més joves. En eixe sentit, Esther Cerveró, periodista i directora de comunicació de l'estudi valencià Socarrat, va posar de manifest la importància de comptar amb elles com a aliades per a aconseguir els seus resultats comercials.

 

La imatge dels mercats en els mitjans de comunicació

En massa ocasions els mercats municipals són notícia per qüestions sobre conflictes o successos, que poc tenen a veure amb els seus valors, en concret, amb el més valuós que tenen, que és el producte i tot el que comporta: qualitat, sostenibilitat alimentària i mediambiental, confiança, etc. El coordinador de redacció de la Cadena SER, Julián Giménez va explicar als assistents quin és el perfil d'informacions que és susceptible de convertir-se en notícia i quins d'elles generen millor impacte i reputació en la societat.

 

Customer Experience, amb un toc d'humor

La sessió de ponències es va tancar amb una intervenció en clau d'humor a càrrec de l'actor Rafa Alarcón, que es va presentar com un especialista del màrqueting empresarial i va il·lustrar gràficament que les majors inversions de les grans companyies van dirigides a millorar pro-cesos, aportar confiança o conèixer a l'audiència a la qual es dirigeixen. Algo que els comerços coneixen sense haver de gastar-se ni un sol euro.

Amb humor va demostrar que una de les claus més importants de les noves teories de màrqueting aplicades en les grans multinacionals és precisament conèixer al client i anticipar-se a les seues necessitats, cosa que els venedors i venedores dels mercats municipals fan de manera innata. Amb crit de “els mercats municipals som el futur” va concloure  el IV Fòrum de Mercats.

 

Festa de clausura

Finalment els assistents es van traslladar a la Marina de València, a l'edifici Veles e Vents on Mercavalència ha instal·lat dues exposicions, una amb les obres de #HortAttack Reloaded i una altra de fotografies de Jose Luis Iniesta titulada “La Tira de Comptar, els actor de l'agricultura de proximitat”, el recorregut inclou una instal·lació que recrea i explica què és una tarima de la Tira de Comptar. Estes activitats s'emmarquen en el programa del Bonic/a Fest d'esta tercera edició. Carlos Galiana, president de Mercavalència al costat d'Alejandro Rodríguez responsable de Relacions Institucionals d'Heineken Espanya van presentar l'acte i van cedir la paraula a Jose Luis Iniesta que va explicar com li va atrapar la Tira de Comptar la primera vegada que la va visitar i a Julieta XLF que va agrair a Mercavalència l'oportunitat de realitzar el projecte de reinterpretar les peces de #HortAttack junt a Belén Segarra, Vinz, Lolo, Animalitoland i E1000.

Ambdues exposicions es podran visitar en l'Amstel Art del Veles e Vents fins al pròxim dia 23 de setembre.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí