El veïnat de Silla s’implica en el disseny del futur parc de gossos amb propostes sobre il•luminació, normes d’ús i mobiliari

9 lecturas

El divendres 21 de setembre, al solar situat al costat de la Biblioteca Pública Municipal de Silla, va tindre lloc l’activitat participativa Dissenyem junts el nou parc de gossos. A la jornada es van arreplegar moltes propostes de les més de 50 persones que hi van participar. Propostes per a un nou parc de gossos que van des de com ha de ser la il·luminació, fins a la vegetació apropiada i el mobiliari que hauria de tindre.

La finalitat principal d’aquesta acció va consistir a recollir les diferents propostes que les veïnes i els veïns de Silla consideren importants per a tindre en compte a l’hora de construir el nou parc de gossos. Per a aquest propòsit, es va comptar amb la participació de l’equip tècnic del Departament d’Urbanisme de l’Ajuntament de Silla, el qual va dedicar la vesprada a escoltar els diferents plantejaments que aportava el veïnat, així com a informar dels aspectes tècnics i legals involucrats.

I és que, en paraules del regidor de Participació Ciutadana, Salvador Mestre, “el potencial de transversalitat de la participació ciutadana permet enfocar el criteri veïnal en pràcticament qualsevol cosa per a millorar els projectes i les actuacions municipals i d'aquesta manera seguim desenvolupant un nou model de participació ciutadana per a la nova política; aquest va ser el nostre compromís i seguim complint-lo”.

A la sessió, a la qual van assistir entre 50 i 60 persones acompanyades dels seus gossos, els ciutadans i ciutadanes van fer diferents suggeriments relacionats amb el mobiliari urbà, com la recomanació de disposar de papereres, així com de més bancs i més fonts, disposar de graneres i recollidors, així com de bosses higièniques per a arreplegar les deposicions dels animals i la possibilitat d’instal·lar un sistema de doble porta d’entrada al parc per reforçar el tancament i evitar que els gossos puguen eixir en un descuit. Per altra banda, hi va haver un suggeriment per situar taules al parc.

En relació amb la il·luminació de l’espai, es van realitzar suggeriments per augmentar els punts de llum perquè siga un lloc segur i ben enllumenat i que la il·luminació siga amb fanals i no amb focus. Pel que fa a la jardineria, es recomana que els arbres siguen sense fruits, flors i resina, perquè els gossos se’ls mengen i poden posar-se malalts i que siguen arbres frondosos que facen ombra. Per exemple, hi trobem un suggeriment que indica que millor no es posen moreres perquè embruten molt i no fan quasi ombra; es recomana substituir-les per ficus i fals pebre, així com que hi haja zona de gespa  i que no hi haja terra polsegosa generant així una zona verda.

En relació amb altres propostes, hi trobem majoritàriament el suport a la separació d’espais en funció del tipus de gos per evitar conflictes i, fins i tot, hi ha un suggeriment d’un tercer espai per a cadells i gossos amb diversitat funcional. També es proposa la possibilitat d’ubicar mobiliari per a activitats canines (tipus rampes) o una bassa menuda perquè puguen refrescar-se i banyar-se els gossos.

Pel que fa al bon ús i convivència al parc de gossos, es recomana indicar normes d’ús de l’espai en un cartell informatiu. Es considera que aquestes normes han d’anar orientades al civisme i respecte tant de les instal·lacions com de la convivència al parc, així com conscienciar de la importància d’arreplegar les caques dels gossos.

D’altra banda, pel que fa al manteniment del parc es considera que ha d’anar de la mà d’un bon ús per part de les persones propietàries dels gossos, propiciant un manteniment col·lectiu. Així mateix, es recomana que hi haja un seguiment continuat per part de l’Ajuntament i que implique la desinfecció i seua desparasitació. En aquest sentit, se suggereix la possibilitat de disposar de graneres i recollidors.

Per la seua part, el personal professional en educació canina que va assistir va suggerir posar en marxa el sistema del “llaç groc” per diferenciar gossos que requereixen espai per problemes de salut, perquè estan en període d’entrenament, de rehabilitació o són gossos poregosos o reactius a altres animals i establir un punt informatiu amb continguts d’interès per a les persones propietàries dels animals.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí