El pas de vehicles multiplica per tres la contaminació de l'aire del centre d'Alcoi

18

Després del final del confinament realitzat a causa de la Pandèmia de la Covid 19, l'Ajuntament d'Alcoi va dur a terme mesures per a ampliar els espais per als vianants en les zones més habituals de passeig, En concret en el barri de l'Eixample es va habilitar carril bus de l'Albereda Camilo Sesto per als vianants, mesura que també es va dur a terme en el barri de la Zona Nord en l'Avinguda Juan Gil Albert. Pel que respecta al centre es va decidir deixar tan sols per al pas de l'autobús els carrers Sant Llorenç i Sant Nicolau fins a les 20 hores, on ja no podia circular cap vehicle. Aquesta mesura a més afavoria al sector de la restauració que va haver de tancar en l'Estat d'Alarma i que tan sols podia obrir en terrassa en les primeres fases de la desescalada.

L'Ajuntament d'Alcoi realitza mesuraments les emissions de Diòxid de Nitrogen NO2 i de Monòxid de Carboni CO per a comprovar la qualitat de l'aire de la ciutat. Cal ressaltar els resultats recollits en el Cantó el Pinyó, encreuament de Sant Nicolau i Sant Llorenç durant l'últim mes. Es necessari destacar la gran diferència de les emissions recollides el cap de setmana amb una mitjana de 6,9 μg/m³ amb les d'entre setmana 19,97 μg/m³, amb molts dies que s'ha superat els 25 i fins i tot 30 μg/m³.

Pel que respecta al CO la mitjana d'emissions durant la setmana és de 236,43 μg/m³, superant de vegades els 280, inclús els 320, i el cap de setmana es redueix fins a 149,39 μg/m³.

El diòxid de nitrogen NO2 és gas tòxic i irritant. El NO2 al costat del NO-òxid nitrós- són coneguts com a NOx i són alguns dels principals contaminants a les ciutats. En la naturalesa es produeix pels incendis forestals o les erupcions volcàniques. El volum total que es produeix de manera natural és infinitament menor que el que es produeix per efecte de l'home. La major part té el seu origen en l'oxidació del NO que es produeix en la combustió dels motors dels vehicles, fonamentalment els dièsel. El NO emés pels motors, una vegada en l'atmosfera, s'oxida i es converteix en NO2. És també un potenciador del material particulat, sobretot de partícules fines MP2,5 que són les més perjudicials.

L'exposició continuada NO2 es relaciona amb diverses malalties de les vies respiratòries com a disminució de la capacitat pulmonar, bronquitis agudes, asma i es considera el culpable dels processos al·lèrgics, sobretot en xiquets. S'ha relacionat les exposicions cròniques a baix nivell amb l'emfisema pulmonar. Altres efectes menors són la irritació ocular i de les mucoses. També és un dels causants de l'augment en l'efecte d'hivernacle per dos motius, l'augment de la concentració de gas en la nostra atmosfera, i les característiques de la molècula en absorbir major quantitat de radiació solar.

Pel que respecta al monòxid de carboni (CO) és un gas sense olor ni color però molt perillós. Pot causar sobtadament una malaltia i la mort. El CO es troba en el fum de la combustió, com ho és l'expulsat per automòbils i camions, canelobres, estufes, fogons de gas i sistemes de calefacció.

“Hem demostrat amb dades alguna cosa que si circulen menys vehicles es redueix la contaminació de l'aire i millora la seua qualitat. Un dels objectius del pla de conversió en zona de vianants del centre, que com ja hem dit és diferent al que hem dut a terme fins al moment, però que també reduirà la presència de vehicles, és millorar la qualitat de l'aire de la nostra ciutat, no sols del centre, també dels altres barris, perquè l'objectiu no és que els cotxes que no passen pel centre passen per altres barris. La finalitat és canviar la mobilitat a la ciutat, apostar pel transport urbà de qualitat, els vehicles de mobilitat personal i també per anar caminant per a realitzar els trajectes curts. És un projecte de ciutat que cal dur a terme per a millorar no sols a Alcoi del present sinó per a garantir el futur de la nostra ciutat”, ha afirmat el regidor de Mobilitat Sostenible, Jordi Martínez.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.