El narrador Cristòfor Martí presenta un llibre que recull 51 contes populars de l’Horta Nord

779

El narrador Cristòfor Martí i Adell presenta dimarts 26 de març a Alboraia els seus tres llibres ‘Raó d’Estat’, ‘Contes Extravagants’ i ‘Els Contes de l’Horta’, aquest últim un volum que inclou 51 narracions populars de sis pobles de l’Horta Nord, amb 38 procedents d’Alboraia.

El gegant geperut (Alboraia), La raboseta i el rabosot (Foios), El berenar de formatge (Puçol), L’ofici d’escolanet (Massamagrell), Menjant figues (Meliana) o Una contalla dels Figons (Rafelbunyol) són els títols d’alguns dels contes aplegats al llibre Els Contes de l’Horta.

Segons Adell, “es tracta d’històries contades per altres persones, inserides en la cultura popular, quan no existia Internet, i que tenen la base en històries universals adaptades a la realitat cultural dels pobles de l’Horta Nord”.

En el llibre hi ha contes per a xiquetes i xiquets, però també per a persones adultes, amb històries socials i compromeses que mostren l’anticlericalisme popular (El niu de l’escolanet o Les perdius de mossén Balbí) o la defensa del valencià com a llengua pròpia (El castellà fa més fi).

En el cas específic d’Alboraia la font de les narracions són Aurora Cuenca Tramoyeres, Carme Lliso Martí, Josep Albiach Gimeno, Vicent Martí Carsí, Rafael Valero Gimeno i Miracle Ros Lliso. Alguns dels contes són Músics de pas, Els cent duros, La compra de l’ase, Desavinences de novençans, Donyets, Els melons del so Jeroni o Les dentotes.

Cristòfor Martí explica que “vaig decidir respectar la integritat de les històries que m’arribaven, una part important procedent de l’alumnat del IB Massamagrell. Per no alterar la genuïtat del text, he fet mínimes alteracions respectant si eren normatius, els dialectalismes, de forma que amb aquest treball pretenc recuperar la veu del poble, del nostre poble”.

El llibre ‘Contes extravagants’ arreplega narracions que tenen en comú evocar l’esperit crític que animà la Il·lustració del segle XVIII, amb Rousseau i el contracte social i que critiquen fortament la societat actual, “en un camí cap a la seua autodestrucció”, segons Cristòfor Martí, Alguns dels títols de l’obra, que inclou un glossari d’expressions i dites amb la seua explicació, són A la lluna en autobús, El regal més bonic o El Ferrari de l’Oncle Joan.

‘Raó d’Estat. L’horabaixa de la Monarquia’ és el més recent dels llibres de l’autor i tracta de la història de Maria Carolina de Borbó, duquesa de Berry, personatge de la França de la primera meitat del segle XIX, després de la Revolució Francesa. Martí i Adell reconstrueix en aquesta obra “la tragèdia d’aquesta dona, destinada a ser reina”, i que va ser empresonada a la ciutadella de Blaye L’autor va visitar aquest lloc el 1981 i d’ací va sorgir el seu interés per aquesta figura. L’obra també ha sigut publicada per l’Eixam Edicions.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.