Castelló projecta un Parc Agrari al seu cinturó verd recuperant camps en desús

37

La Regidoria de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló ha presentat hui dos estudis previs amb els quals pretén dissenyar el primer Parc Agrari de la Comunitat Valenciana en el cinturó periurbà de la ciutat, una figura que recull la Llei d'Estructures Agràries del Consell que preveu reactivar camps en desús mitjançant la cessió o venda de terrenys per part dels seus propietaris amb noves dinàmiques agroecològiques, de sobirania alimentària i de canals curts de comercialització.

El regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, ha explicat que el Parc Agrari és "una prioritat per a aquest mandat" per a avançar "un horitzó més verd i sostenible per a Castelló". Navarro ha destacat que la figura del Parc Agrari forma part de la nova Llei Autonòmica d'Estructures Agràries i que en aquest sentit "hem rebut la voluntat de suport" per part de la Generalitat Valenciana.

La intenció és iniciar la activació del Parc Agrari en l'entorn de la Ronda Est, on el percentatge de sol degradat o en fase de degradació arriba al 58% "per les expectatives urbanístiques irreals a la zona". En les pròximes setmanes es constituirà el Consell Agrari i de Sostenibilitat, que també tindrà com un dels objectius acompanyar el disseny d'este Parc Agrari.

Els dos estudis han estat realitzats, per un costat, per Intercoop, amb una radiografia del sector agrari de la ciutat i per a això ha recaptat l'opinió de 30 agents, entre associacions, comunitat de regants, cooperatives, restaurants, mercats, etc; i, per l'altra, Buscatierras ha promogut una anàlisi de la situació de les parcel·les rústiques.

L'informe de Intercoop exposa com a febleses del sector la baixa diversificació de cultius, l'absència de canals curts de comercialització, la elevada edat mitjana de l'agricultor, la inexistències de fòrums de participació i un mala logística en la distribució de productes de proximitat.

Per la seua banda, el treball de Buscatierras posa de manifest que el 45% dels terrenys rústics estan una situació d'abandó o semiabandó; concretament un 18% estan totalment en desús, el 27% en estat de degradació, el 15% és forestal i el 40% és superfície cultivada. La zona aquest de la ciutat és que la concentra un major nombre de parcel·les abandonades o semiabandonades, amb un 61%.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.