Castelló anuncia ordenances fiscals més verds i socials per a la reactivació de la ciutat

15 lecturas

L'Ajuntament de Castelló ha anunciat aquest dijous un paquet de noves mesures fiscals per a 2021 dirigides a pal·liar els efectes de l'emergència sanitària i social de la covid-19 i que incorpora modificacions en diferents ordenances per a introduir criteris per a una fiscalitat més social, basada en la progressivitat fiscal i la proporcionalitat; més verd, que incentive les iniciatives a favor de la sostenibilitat; i 'anticovid', amb mesures per a pal·liar la crisi generada per la pandèmia i per a incentivar l'activitat econòmica.

El primer tinent d'Alcaldia, David Donate, ha recordat que el govern municipal va aprovar mesures fiscals des de la declaració de l'estat d'alarma per a ajudar famílies, persones autònomes i pimes a pal·liar els efectes econòmics. "Hui presentem un nou paquet i modificacions en ordenances fiscals amb el clar objectiu de continuar pal·liant la situació de crisi provocada per la pandèmia, incentivar l'activitat econòmica i introduir una fiscalitat més verda i progressiva", ha indicat.

En aquest sentit, Donate ha explicat que s'ampliarà fins al 30 de juny de 2021 la suspensió de les taxes per utilització privativa o aprofitament especial del domini públic local per ocupacions de via pública (taules i cadires en terrassa), la de llicència d'obertura d'establiments i la de mercats extraordinaris. "Ampliem aquesta mesura al primer semestre de 2021 per a reduir l'impacte de la crisi en sectors com el de l'hostaleria i restauració i ajudar a la revitalització de l'economia local", ha recalcat. Una modificació que ha sigut aprovada en la Junta de Govern Local d'aquest dijous.

D'altra banda, ha anunciat una reducció del gravamen de l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) que passarà del 3,50 al 3,25. "L'actual situació exigeix ajustar impostos com aquest com a mesura d'impuls a les persones emprenedores". Donate també ha avançat la modificació de l'ordenança de l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica per a ampliar els anys de bonificació als vehicles amb distintiu ambiental fins a deu anys, depenent del nombre de places i tipus d'etiqueta.

El segon tinent d'Alcaldia, Ignasi Garcia, ha assegurat que "sempre hem defensat una fiscalitat progressiva i progressista. Això és fàcil d'entendre: que aportació més qui més té". El regidor ha apuntat que en aquesta línia s'han posicionat també la Comissió Europea, Nacions Unides, el Fons Monetari Internacional i el govern del Botànic", ja que "en els moments de més dificultat, és necessari fer esforços per a beneficiar al conjunt de la població".

L'edil ha anunciat una reducció de quasi el 70% per als guals de persones amb mobilitat reduïda, que passen de costar 390 euros anuals a 130 euros. Aquest és "un pas més per la inclusió de les persones amb diversitat funcional i també la resposta a una demanda dels col·lectius de persones amb discapacitat i vida independent". D'altra banda, Garcia també ha comunicat que l'Impost de Béns immobles (IBI) de PortCastelló passa a ser de l'1%. "Una pujada modesta, però que permetrà dotar a l'ajuntament de més recursos per a fer front a la pandèmia", ha apuntat. El regidor ha recordat que el Port obté grans beneficis i que aquesta aportació beneficiarà a tota la ciutat.

Per part seua, el tercer tinent d'Alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat que les noves ordenances fiscals reforcen la progressivitat, inclouen criteris ambientals i incorporen per primera vegada en la Comunitat Valenciana un recàrrec del 50% de la quota líquida de l'impost als habitatges buits de grans propietaris. "És una iniciativa que pressiona la insolidaritat dels fons voltor, que acumulen més de 1.500 cases en tota la ciutat, tensionant el mercat de la ciutat i exclouen a la població d'un dret bàsic", ha afirmat Navarro, que ha explicat que es pujarà un 50% l'IBI a aquells immobles de grans propietaris (amb més de 10 possessions) que porten un any desocupades, tal com recull la Llei de Funció Social de l'Habitatge.

En segon lloc, ha destacat que s'aplica en les ordenances una major progressivitat en la mena de l'IBI d'immobles urbans no residencials de major valor cadastral. La llei permet implantar un coeficient diferent fins a un 10% en usos no residencials amb major valor. La nova ordenança puja aquesta boga del 5 al 10% en immobles de tipus magatzem/estacionament.

Finalment ha anunciat un empenyiment al sector primari amb una bonificació de l'IBI del 50% per als horts en actius, un percentatge que ascendirà al 70% per als quals certifiquen en ecològic. 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí