Bort: “El treball dels bombers en l’incendi de la Marjal dels Moros ha evitat una veritable catàstrofe ecològica”

8 lecturas

El diputat de Medi Ambient i president del Consorci Provincial de Bombers de València, Josep Bort, ha visitat la zona per valorar danys a la llum del dia i ha declarat hui que el treball dels bombers en l'incendi forestal de la Marjal dels Moros, en el terme municipal de Sagunt, “va evitar una veritable catàstrofe ecològica”.

La zona amenaçada per les flames és “una zona d’especial protecció per a les aus i un indret d’altíssim valor paisatgístic, un aiguamoll dels pocs que queden en la zona nord de l’Horta de València”, ha afirmat el diputat de Medi Ambient, qui ha reconegut que al principi “teníem preocupació que poguera estendre's més enllà del terme de Sagunt i entrés en el terme de Puçol”.

Els vents van complicar molt l’atac de l’incendi i sols permetia entrar per les vores de les flames o la cua”, ha explicat Bort, qui ha declarat que “tot sembla que va ser provocat”.

Bort ha explicat que el treball dels bombers, una vegada posades fora de perill les persones i les infraestructures, va ser prevenir les possibles conseqüències mediambientals. Així, es va procedir fer una crema controlada per a preservar masses importats, no afectar a habitatges i per preservar tot el possible l’hàbitat de les aus aquàtiques”.

El treball dels bombers, d'una banda, va ser fer cremes controlades per evitar majors danys i afeccions i per una altra, fer seguiment i controlar amb línies d'aigua molt llargues perquè el foc no poguera estendre's.

Gràcies a l’immillorable treball dels bombers durant el dia d’ahir, hui queden moltes llacunes intactes i no hem de lamentar danys personals i en infraestructures. Al costat dels nostres efectius cal reconèixer el treball dels bombers forestals de Generalitat, brigades de la Diputació de València, medis aeris de GVA i la col·laboració del Consorci Provincial de Castelló, que han sigut claus per a controlar aquest incendi, que podria haver sigut una autèntica catàstrofe ecològica”, ha conclòs Bort.

Prohibició de cremes prop de terrenys forestals

Per la seua part, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha resolt iniciar el 6 de gener un nou període excepcional de prohibició de cremes en què no es podrà autoritzar, en els terrenys forestals, en els contigus o amb una proximitat menor de 500 metres d'aquells, la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissers o matolls.

Aquest període tindrà una duració indefinida, i es mantindrà fins que canvien les condicions de risc i la conselleria emeta una nova resolució que dispose el contrari. De la mateixa manera es restringeixen les accions o activitats contingudes en els plans locals de cremes, de manera que es deixa en suspens, des del 6 de gener de 2018, inclusivament, totes les accions o activitats arreplegades als plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives que contradiguen el que estableix la resolució.

Aquesta decisió s'ha pres per part de la conselleria a partir del seguiment de l'estat de la humitat de la vegetació per mitjà de mostreig que es fa des de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals. En este sentit, s'observa que es mantenen els valors secs i inclús extremadament secs en l'estrat de matoll, amb variacions depenent de la zona geogràfica i de l'orientació de les vessants on s'assenten.

En els incendis forestals de Culla -que ha afectat 535 hectàrees de terreny forestal i ja està extingit- i de Sagunt en la Marjal dels Moros - que este matí s'ha donat per controlat a falta de la perimetració de la superfície definitiva- la característica principal ha sigut la ràpida propagació, ja que en poques hores han cremat molta superfície degut, d'una banda, a les extremes condicions meteorològiques en què han predominat forts vents de component oest, però també a causa de l'estat de la vegetació per l'absència de pluges.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí