Aldaia prepara un complet programa d'actes culturals per al centenari de la tradicional Baixà del Crist

0
5 lecturas

L'Ajuntament d'Aldaia ha presentat les activitats al voltant de la tradicional Baixà del Crist que este 2021 commemora el centenari de la processó nocturna i que inclou un complet programa d'actes culturals.

tradicional Baixà del CristLa festivitat consistix en el trasllat de la imatge del Santíssim Crist dels Necessitats, la nit del 5 d'agost vespra de la festa gran, acompanyada pels Clavaris de Crist i diversos col·lectius d'Aldaia, mentres el Corretraca i veïns particulars van disparant coets. Des de 2010, la Baixà del Crist té la consideració de Festa d'Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana.

Enguany, en commemoració del centenari del format actual de la celebració, s'han programat diferents actes culturals al voltant de la Baixà. El 22 de juliol a les 20:30 hores al carrer Major d'Aldaia tindrà lloc la inauguració de l'exposició ‘5 d'agost d'un poble (1921-2021) La Baixà ens uneix’, que està comissariada per Antonio Andrés i fa un recorregut gràfic als orígens de la festivitat. L'exposició podrà visitar-se fins al mes d'octubre.

Tot seguit, el mateix dia a les 21:30 hores, s'inaugurarà una escultura commemorativa a la rodona del carrer Major en direcció a l'avinguda Miguel Hernández, creada per l'escultor Alexi Alemany i que, sota el títol de ‘Llum de foc’, s'inspira en l'efecte dels creat pels coets durant la Baixà del Crist.

El 28 de juliol a les 20.30 hores, el TAMA acollirà la presentació de l'opuscle de les festes, coordinat per Vicent Boscà, que anirà acompanyada de l'estrena de la peça musical ‘La Baixà, marxa del foc’, del compositor aldaier Hugo Chinesta, feta en honor d'esta processó tradicional d'Aldaia. Una nova peça del compositor que s'uneix a la trilogia que ja va escriure dedicada al Santíssim Crist dels Necessitats: ‘Sis d'agost’ (2003), ‘Confrare’ (2011) i ‘Dels necessitats’ (2015). L'obra musical que s'estrenarà enguany inclou en la partitura un instrument principal: la pólvora, que té un especial protagonisme en la Baixà del Crist d'Aldaia amb l'acompanyament que fan els coets durant tot el recorregut de la imatge. L'acte del 28 de juliol també incorporarà projeccions audiovisuals amb imatges de la Baixà del Crist i l'espot publicitari creat per al centenari.

Els diferents actes previs seran el moment en què els aldaiers podran arreplegar els mocadors i samarretes dissenyats per a commemorar els 100 anys de baixà. Els actes del centenari conclouran el dia en què tradicionalment té lloc la festa, la nit 5 d'agost.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí