La Baixà del Crist d’Aldaia obté la declaració de festa d’interès turístic local de la Comunitat Valenciana

0
64
Bankia

La Generalitat ha declarat la Baixà del Crist dels Necessitats d’Aldaia Festa d’interès Turístic Local de la Comunitat Valenciana. La Conselleria de Turisme ha acceptat la petició formulada per l’Ajuntament per a que la Baixà tinguera este reconeixement, “que aporta més prestigi i notorietat a la festa”.
Per a que una festa tinga eixa declaració ha de complir certs requisits, com ara la seua continuïtat en el temps, la vistositat i iconografia de l’acte i l’arrelament de la festa en la localitat, la qual cosa implica la participació ciutadana i col·lectius festers en el desenvolupament de la mateixa. Sols 55 municipis Valencians, d’un total de 542, tenen la declaració de festa regional, provincial o local.

La Baixà té lloc la nit del 5 d’agost. És un dels actes festius més emblemàtics i singulars d’Aldaia, molt arrelat a la tradició popular, en el qual es conjuguen diversos elements com la devoció religiosa, l’afició a la pólvora pròpia del poble valencià i el fet que és un acte obert a totes les persones que volen participar.

La Baixà és una processó de foc en què desenes de persones, portant coets lluminosos agafats en tenalles de fusta, desfilen en dos fileres paral·leles per davant de la imatge del Crist. El recorregut de la processó té lloc a la nit des de l’ermita de la Mare de Déu de la Saleta fins a l’església parroquial de l’Anunciació, concretament pels carrers Sant Vicent, Antic Calvari i Major. És en el carrer Major quan la Baixà aconsegueix el seu moment més espectacular. Quan la processó arriba al temple parroquial, els coeters es paren amb el foc encès deixant passar al Crist per un túnel lluminós fins a l’entrada de la imatge en l’església. Es tracta d’un espectacle de llum i pólvora, una combinació de colorit, fum i espurnes que se succeeixen entremesclats entre un multitud de gent que presència el recorregut.

Els coets utilitzats per a la Baixà són de tres tipus. El coet comú de quatre eixides, el cohetot o coet potent de 12 eixides i el coet de canvi de llum de dos a quatre fases. La Baixà és un acte obert al públic en què arriben a participar més de 400 persones. A més dels veïns d’Aldaia que s’uneixen a la processó, hi ha tres associacions molt vinculades a esta festa que participen molt activament. Es tracta dels Clavaris del Crist, els Portadors del Crist i l’Associació Corretraca, els socis de la qual completen la Baixà amb una bona bateria de coets.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here