Acció Ecologista Agró demana més aigua i de qualitat a la Marjal dels Moros per a reduïr el risc d’incendi

870

Este dijous 11 de gener es complix una setmana del fatídic incendi que va calcinar la Marjal dels Moros. Tot i que es desconeix la causa exacta del foc, des d’Acció Ecologista Agró han recordat que el fort vent de ponent i la sequera que patia esta zona humida van ser determinants.

Per al grup ecologista, la manca d'aigua és fruit de la desídia de totes les administracions implicades en la gestió d'este aiguamoll. A dia de hui, la Marjal del Moros, a pesar de formar part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana i de la Xarxa Natura 2000, continua sense tindre assignat un cabal ecològic mínim. “Des d'Acció Ecologista-Agró exigim aigua de qualitat ja per a evitar nous incendis en el futur i assegurar la recuperació d'este aiguamoll”, declaren, i afegeixen que “si esta zona humida haguera tingut més aigua, l'incendi no hauria sigut tan greu”.

La formació ecologista considera “vergonyós” que en un escenari de canvi climàtic com l’actual, “les diferents administracions implicades en la seua gestió encara no hagen dotat a este aiguamoll d'un cabal ecològic mínim”.

Segons expliquen, a dia de hui, esta zona humida depén pràcticament en exclusiva de la pluja per a tindre aigua i es troba parcialment desconnectada dels principals ullals que abastien a la marjaleria de l'Horta Nord, que fins al segle passat s'estenia des del Barranc del Carraixet fins al Riu al Palància.

Actualment tot el conjunt d'estos aiguamolls es troba fragmentat i transformat en camps de conreu, polígons industrials, urbanitzacions, infraestructures... Només resistix la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, la del Puig i la dels Moros.

Històricament la Marjal dels Moros també ha comptat amb les aportacions extra d'aigua de la Séquia de Moncada (Riu Túria) en la seua vessant sud (Puçol) i de la Séquia de Gausa (Riu Palància) pel nord (Sagunt). Però, estos excedents del reg agrícola ja no arriben a esta zona humida. La Séquia de Gausa es va desconnectar de l'aiguamoll quan es va construir el polígon industrial del Parc Sagunt i la de Moncada, a través de la Séquia de Llobarros, realitza aportacions intermitents i no sempre de bona qualitat, ja que al seu pas pel nucli urbà de Puçol encara funciona com a clavegueram d'alguns barris.

“Si volem recuperar la Marjal dels Moros i evitar nous incendis en el futur, cal que entre aigua en quantitat i de qualitat en esta zona humida. I que es gestione i recircule del mode adequat. I açò depén de la Generalitat Valenciana, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), la Direcció General de Costes, les comunitats de regants i els ajuntament de Sagunt i Puçol”, conclouen des d’Acció Ecologista Agró.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.