L’historiador de la cuina Vicent Marqués Carbonell, primer guanyador del premi 9 d'octubre de Compromís per Aldaia

24 lecturas

La seu de Compromís d’Aldaia va acollir l’acte de lliurament de la I Distinció 9 d’Octubre, guardó que ha estat instaurat per homenatjar una personalitat o col·lectiu d’Aldaia pels seus mèrits d’excel·lència  en els camps de la cultura, el compromís social i d’altres valors cívics, amb la finalitat que siga honorada i públicament reconeguda.

En aquesta primera edició s’ha volgut distingir l’historiador de la cuina i veí d’Aldaia, en Vicent Marqués Carbonell.

A l’acte hi intervingueren, en primer lloc, Lluís Albert Granell, regidor de Compromís en l’Ajuntament d’Aldaia, que donà la benvinguda als presents i feu el parlament de presentació. Tot seguit, prengué la paraula Carles Andrés Raga, exregidor de la coalició, filòleg i professor de valencià, que pronuncià la Laudatio de la Distinció.

En ella subratllà els trets fonamentals de la figura de Marqués, al qual definí com "un cuiner experimentat, un escriptor compulsiu, un enciclopedista erudit, un divulgador gastronòmic incansable, un occitanista convençut i un home de paciència monàstica i de disciplina espartana", per a acabar descrivint la seua darrera obra 'Història de la cuina catalana i occitana'.

A continuació es van llegir, fragments de textos de nou autors de prestigi que han lloat l’obra de Vicent Marqués: Isabel Clara Simó, Xavier Mas de Xaxà, Ignasi Riera, Emili Piera, Pere Tàpias, Toni Massanés, Colman Andrews, Pau Arenós i Narcís Comadira. Després es projectà un vídeo sobre la figura i obra del distingit, amb fragments d’entrevistes periodístiques.  I tot seguit se li feu lliurament de l’escultura que simbolitza la I Distinció, obra de la ceramista d’Aldaia Cristina Guzmán Traver.

Per acabar, Vicent Marqués pronuncià el seu discurs d’agraïment, en què expressà les motivacions, anhels, ambicions i passió amb què ha viscut tota una vida de recerca, treball i estima per la cuina tradicional del seu país.

Després d’unes paraules de cloenda del regidor Lluís Albert Granell, es parà taula i tots els presents pogueren tastar tres plats molt populars preparats pel mateix Vicent Marqués: Pimentó amb tonyina (l’Horta), Piperada (les Landes) i, de postre, Menjar Blanc, regats amb vi blanc i mistela.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí