La VI edició del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València, es farà a Catarroja

1012

Esta tardor, Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida llancen la VI edició del Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València. Enfront de la manca de solucions per a gestionar en este parc natural la palla de l’arròs com a residu, els dos colectius ecologistes tornen a reivindicar el seu valor com a matèria primera. Consideren que la palla, en lloc de significar un problema, especialment per la contaminació i afeccions per a la salut que genera la seua crema, és una oportunitat, un ampli recurs al qual cal traure profit. De fet, així ho demostren any rere any tots i totes les usuàries del Banc de Palla.

Des d’Acció Ecologista-Agró i la Cooperativa Agroecològica L’Aixada com Eixida consideren que l’actual model agroindustrial i determinades polítiques públiques ens porten directament cap a un futur cada vegada més negre i tòxic, al qual ens resultarà molt complicat adaptar-nos, especialment per l’Emergència Climàtica que ja patim. Per això l’aposta per l’agroecologia, la sobirania alimentària i per una gestió responsable del territori, que permeta acabar amb les males pràctiques contaminants i la sobreexplotació dels recursos naturals.

En este context, els dos colectius convoquen el VI Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera de València, «perquè sabem que són moltes les xicotetes iniciatives, projectes, cooperatives, escoles i persones que empren este recurs pel simbolisme que representa i pel seu valor com a matèria primera», assenyalen. Com a novetat, enguany traslladen el Banc de Palla d’Arròs de l’Albufera a Catarroja (L’Horta Sud, València). Concretament, al Port de Catarroja.

Este municipi del parc natural ha apostat esta temporada per no cremar la palla de l’arròs al seu terme, tot i el permís que tenen de la Generalitat Valenciana, i des del Banc de Palla s’ha mostrat el suport a esta iniciativa. Per altra banda, destacar que en esta edició l’empacat de la palla tornarà a estar subvencionat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, amb la qual cosa les bales, al camp, seran gratuïtes.

Ha costat prou gestionar, segons els responsables del Banc de Palla, esta col·laboració pública per a l’empacat. Però, paga la pena perquè és important que els xicotets usuaris de bales també puguen optar a palla gratuïta com altres grans usuaris.

 

Com encomanar i arreplegar la palla?

Enguany, l’oratge i el retard en la sega de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera han retardat també l’empacat de la palla. Però el Banc de Palla ja ha començat i té les primeres bales. En esta edició, si van al camp per elles, no tenen cap cost. Així que es pot aprofitar per a arreplegar les bales al camp i, de pas, conéixer a més usuàries i usuaris del Banc de Palla amb qui compartir els vostres projectes. A més a més, serà en un entorn privilegiat, el Port de Catarroja, el dijous 31 d’octubre, de 16:00 a 19:00 hores, i el dissabte 2 de novembre, de 10:00 a 14:00 hores.

També serà possible anar en altre horari mentre continuen empacant a Catarroja. En este cas, s’ha de contactar amb l’empacador, José Luis Pecino. El cost serà de 50 cèntims per bala per la gestió de l’apilament.

La grandària de les bales és de 100x45x35 centímetres aproximadament i el seu pes d’entre 15 i 20 quilograms. També se’n pot encomanar bales de 100 quilograms. Això sí, és molt important emplenar el qüestionari amb les dades i la comanda exacta per a poder reservar-vos les bales i que puguen entrar en la subvenció de la Conselleria.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.