València presenta la programació del VI aniversari de les Falles patrimoni immaterial de la Humanitat

109 lecturas

El món faller celebrarà el pròxim 30 de novembre el VI aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, una commemoració que recupera la normalitat postpandèmia i que s’estendrà més enllà d’esta data i arribarà fins al març de 2023 amb la premissa “d’apropar-se als diferents eixos del Patrimoni”. Museus festius de la Comunitat Valenciana oberts, una cavalcada pel centre de la ciutat de València, una dansà popular a les portes de la Llotja, una mascletà i un castell de focs artificials o un brindis institucional a les portes de l’Ajuntament conformen una programació que “traspassa les fronteres i arriba fins a l’estranger” i que tindrà el seu ressò en les xarxes socials baix les etiquetes #SomPatrimoni i #FallesUNESCO.

Els dies 26 i 27 de novembre seran el tret d’eixida d’una celebració que arribarà fins al mes de març. Eixe cap de setmana obriran les portes al públic els museus festius de la Comunitat Valenciana, entre ells els museus fallers de Cullera i Alzira, el Museu Faller i el Museu de l’Artista Faller de València o de Gandia.

La delegada de Patrimoni de Junta Central Fallera, Pepa Gómez, ha celebrat que s’acosta la celebració del VI aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO i ha destacat la “intensa programació que tindrà lloc els dies 26, 27 i 30 de novembre”, en la qual “els eixos de la festa seran els protagonistes, com no podia ser d’altra manera, a banda de les persones i el carrer”. “Este només és el tret d’eixida”, ha avançat.

Pel que fa a les activitats, a València, al llarg del matí del dissabte 26 de novembre les Falleres Majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, i les seues Corts d’Honor visitaran el Museu Faller de València, on gaudiran d’una visita guiada per les seues instal·lacions. A la vesprada, a partir de les 18.00 hores, la Cavalcada del Patrimoni –que habitualment se celebra al mes de març-- es trasllada en esta ocasió especial a la celebració d’este aniversari.

La cercavila s’iniciarà a les portes de la Llotja i recorrerà la Plaça del Mercat, els carrers de Maria Cristina, de Sant Vicent i finalitzarà a Marqués de Sotelo, i comptarà amb la participació de Gegants i Cabuts de l'Ajuntament de València amb la Colla de Junta Central Fallera, la Muixeranga Vella d'Algemesí, els Cavalls del Vino de Caravaca de la Cruz (Múrcia) i el I Seguici Fúnebre dels Amants de Terol amb cants templaris. Tots ells completaran una desfilada “espectacular” que es farà extensible al món faller així com a tota la ciutadania.

Una dansà popular a les portes de la Llotja, a les 20.30 hores, prendrà el relleu a la Cavalcada. Vestits de particular, fallers i falleres, valencians i valencianes, amants del folklore i la dansa estan convidats a participar d’un esdeveniment que espera ser multitudinari amb les peces i música de la Colla de Tabal i Dolçaina de Junta Central Fallera. L’acte està obert a qualsevol persona, independentment del seu nivell de coneixement o destresa.

El diumenge 27 de novembre, les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor visitaran en horari de matí el museu de l’Artista Faller i el taller de Manolo Garcia, artista de la falla municipal d’enguany, junt amb Marina Puche. A les 14.00 hores els carrers de la Ciutat de l’Artista Faller acollirà una gran mascletà, a la qual està convidada tota la ciutadania.

Brindis de totes les comissions falleres

Els actes centrals se celebraran el dimecres 30 de novembre. A partir de les 18.30 hores, hora en què van ser declarades com a Patrimoni les Falles ara fa sis anys, totes les comissions falleres de la Comunitat Valenciana, així com agrupacions, sectors, federacions i resta de col·lectius fallers estan convidades a fer un brindis per l’efemèride i a compartir el moment a les xarxes socials mitjançant els hashtags #SomPatrimoni i #FallesUNESCO i etiquetant a Junta Central Fallera.

L’alcalde de València, Joan Ribó, el regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Carlos Galiana, i les Falleres Majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, presidiran el tradicional brindis institucional a les 22.00 hores a les portes de l’Ajuntament de València. La celebració estarà amenitzada pel Cant d’Estil i la Colla de Tabal i Dolçaina de Junta Central Fallera i finalitzarà amb un castell de focs artificials que es dispararà des de la casa consistorial i que omplirà de llum el centre de la ciutat.

El brindis s’ha fet extensiu a altres patrimonis de la Comunitat Valenciana i de la resta d’Espanya i, de fet, també més enllà de les nostres fronteres. Així, s’uniran a la celebració diferents cases i falles a l’estranger. Algunes d’elles han fet arribar ja vídeos celebrant el Patrimoni des de la distància i altres faran un brindis amb les seues diferències horàries en les xarxes socials.

Més enllà del 30 de novembre

En tot cas, el VI aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO vol transcendir del 30 de novembre i estendre’s en el temps més enllà d’esta data, perquè el Patrimoni “és tots els dies de l’any”. En este sentit, l’àrea de Patrimoni de Junta Central Fallera treballa en una nova publicació amb 19 assenyalades col·laboracions de persones del món faller amb un enfocament “molt emotiu”, amb 19 temàtiques pels 19 dies de Falles, en la qual els sectors artesanals, d’indumentària, orfebreria, pirotècnia o art faller tindran protagonisme. La publicació inclourà entrevistes, tutorials, connexions amb persones destacades, espais, entitats a través de diferents xarxes i plataformes, així com col·laboracions amb comissions falleres d’altres punts del món, contribuint a les seues publicacions i aniversaris i viceversa. En este sentit, en les pròximes setmanes, la ciutat de València rebrà grups de comitives oficials que descobriran “de forma especial” la festa de les Falles.

Un Patrimoni amb les noves tecnologies

Altre propòsit per enfortir i consolidar el Patrimoni és continuar avançant en la difusió mitjançant les xarxes socials i les noves aplicacions de tecnologies. Un exemple d’això és la iniciativa 360º que es va dur a terme la passada Fonteta, l’acte d’elecció de les candidates a Falleres Majors de València de 2023. Les delegacions de Comunicació i de Patrimoni, de forma conjunta, van introduir una novetat en la seua forma de comunicar visualment: dos fotografies en 360º perquè el món faller poguera conéixer de prop i amb detall a les candidates a màximes representats de les Falles.

A la plataforma es pot accedir mitjançant el web de Junta Central Fallera (www.fallas.com). La iniciativa ha rebut més de 3.200 visites diferents des d’octubre, amb 7.661 pàgines vistes, des de països com Alemanya, França, Holanda i els Estats Units. El dia 18 d’octubre va ser el que més trànsit ha hagut, amb 600 visites i 1.870 pàgines vistes. La delegació de Patrimoni treballa en altres idees i propostes en esta línia, que té com a eix la innovació en la visibilització digital.

Paral·lelament, conjuntament amb el Museu Faller de València, Junta Central Fallera ha llançat un projecte relacionat amb el Patrimoni, especialment del Patrimoni de cada comissió que, “a la fi i en conjunt, construeix el Patrimoni comú”, i que consisteix en que cada comissió podrà visibilitzar objectes, documents o emblemes històrics de la seua història en un procés de catalogació i ampliació d’informació.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí