Una exposició analitza en La Nau els 80 anys de l’emblemàtica publicació ‘El Turista Fallero’

10 lecturas

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull entre l’1 de març i el 12 d’abril una exposició dedicada a l’emblemàtica revista ‘El Turista Fallero’. La mostra, que es pot visitar a la Sala Oberta de l’edifici, analitza els 80 anys d’història de la publicació fallera, la qual cosa constitueix un homenatge a la seua extensa trajectòria.

L’exposició s’ha presentat aquest matí en el Claustre de la Universitat i ha comptat amb les intervencions de Mª Vicenta Mestre, rectora de la Universitat de València; Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport;  l’il·lustrador, Paco Roca i José Manuel Acosta, comissari de l’exposició. També han assistit el regidor de l’Ajuntament de València Carlos Galiana, i la fallera major de València, Consuelo Llobell.

La mostra,  que compta amb el patrocini de Cerveza Turia, recupera els 80 exemplars de la revista publicats des dels seus inicis en 1942 fins a l’últim exemplar d’aquest 2021, amb portada il·lustrada pel Premi Nacional de Còmic valencià Paco Roca. A més de les revistes, l’exposició permet veure reproduccions en gran format dels exemplars i els treballs de rellevants artistes fallers: David Moreno, Gio, José Gallego, Sergio Amar i Miriam García Sandemetrio. En finalitzar l'exposició, aquests monuments seran subhastats i la seua recaptació es destinarà a un fi solidari relacionat amb aquest sector tan afectat per la crisi econòmica derivada de la pandèmia. Per últim, el públic també podrà acostar-se a dues maquetes històriques de falles de la ciutat de València, en concret la de l’any 1996, que reprodueix el monument de la Plaça del Ajuntament, i la maqueta de l’any 1970 de la Plaça del Pilar. L’exposició compta amb la col·laboració de Salvador Domenech Montoliu, Arcaf (Asociación para la recuperación y conservación del arte fallero) i el Gremi d’Artistes Fallers.

Durant la seua intervenció, la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre, ha manifestat la satisfacció institucional per acollir aquesta exposició, i ha recordat que la Universitat de València, creada pels Jurats de la ciutat de València el 1499, té com a missió servir a la societat valenciana, cosa que realitza a través d’actes i iniciatives com aquesta. Per acabar, ha volgut mostrar el suport de la Universitat de València amb el sector faller tan afectat per la pandèmia de la Covid-19.

En 1942, Vicente Bayarri Lluch, un emprenedor valencià, va fundar ‘El Turista Fallero’, publicació que s’ha anat editant durant els últims huitanta anys. Al llarg d’aquestes dècades, la revista s’ha convertit en una autèntica icona per a la cultura i el col·lectiu faller. A pesar de l’arribada i la consolidació dels recursos i possibilitats digitals, la revista ha perviscut durant aquestes dècades enfortint-se com a publicació impresa i apostant clarament pel disseny, la qualitat i la pluralitat de llenguatges gràfics. Amb aquella càrrega emocional que n’impregna les pàgines, arriba puntualment a la seua cita anual no sols amb als integrants de la  cultura festiva de València sinó també amb els seguidors de la festa fallera.

La mostra visibilitza desplegament de la revista durant els últims huitanta anys, amb els seus canvis d'estil gràfic, de maquetació, tipografies, etc., fidel reflex de l'evolució artística, gràfica i plàstica esdevinguda en les falles de València. Una mostra d'aquest progrés estètic de la il·lustració valenciana són les portades exposades des del 1942 fins al 2021. Es pot contemplar des de la primera portada (1942) realitzada per Peris Aragó, company de Renau i Segrelles a l'Escola d'Arts i Oficis i a la de Belles Arts de Sant Carles de València, que va formar part de la generació denominada "renovació artística valenciana dels anys trenta”, fins a l'última (2021), realitzada pel magnífic il·lustrador valencià Paco Roca, que, amb la seua proposta, fa un homenatge a tot el públic de la revista.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí