Una associació demanda a Catarroja per adherir-se a una campanya que denuncia la violació de drets humans a Palestina

610

catarroja aytoL’Ajuntament de Catarroja ha mostrat la seua ferma voluntat de defensar la legalitat internacional i els drets humans davant “els intents d’un lobby proisraelià de limitar la seua capacitat d’adoptar acords i fer declaracions institucionals en relació a la situació de Palestina” en referència al recurs contenciós presentat per l'associació Acción y Comunicación sobre el Oriente Medio contra l'Ajuntament. Així ho han explicat a un comunitat conjunt de l'Ajuntament i la Campanya BDS.

Al ple del Consistori del 25 de febrer de 2016 es va aprovar la moció presentada per Guanyar Catarroja i l’equip de Govern (Compromís i PSOE) que adhereix a la localitat a la campanya de solidaritat ciutadana global, no violenta y antiracista de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) “contra l’Apartheid israelà”.

La moció inclou un punt en què es promou que “als processos de contractació, compra o convenis de l’Ajuntament, es tinga en compte a les empreses, institucions publiques o organitzacions que respecten el dret internacional i la Declaració Universal de Drets Humans, així com els drets del poble palestí”. Per al Govern municipal, “unes condicions completament justes i allunyades de qualsevol consideració política o religiosa”. No obstant això, després que l’Ajuntament de Catarroja donara suport a la campanya de BDS es va iniciar un procés de pressió que tracta de limitar la sobirania del Consistori.

En un primer moment, el consolat d’Israel a València va demanar en nom de l’associació Acción y comunicación sobre el Oriente Medio un certificat de l’acord plenari i posteriorment esta mateixa associació va interposar un recurs contenciós administratiu als tribunals per la vulneració dels drets fonamentals, en el qual sol·licitava que s’anul·lara l’adhesió de l’Ajuntament a la campanya de BDS. El 18 d’abril, l’associació que havia interposat el recurs als jutjats no es va presentar a la vista i, per tant, va renunciar a continuar amb el procés judicial.

L’Ajuntament de Catarroja entén que esta manera d’actuar “no és més que un intent de pressionar i coaccionar a una institució sobirana que té el dret a fer les declaracions institucionals que crega convenients a l’hora de defensar la legalitat internacional i els drets humans allà on siguen incomplits”.

Campanya Boicot, Desinversions, Sancions

La campanya de BDS s’inicia després que el poble palestí demanara ajuda internacional en 2005 per acabar amb l’ocupació d’Israel de Cisjordània, Jerusalem Est i la franja de Gaça, defensar el dret a retornar dels 7’5 milions de refugiats i refugiades palestines i reconéixer la igualtat de la ciutadania àrab-palestina dins d’Israel. “Una campanya absolutament legítima, avalada per diverses resolucions de l’ONU i que han signat premis nobel com Desmond Tutu, Stephen Hawking, multitud de jueus supervivents de l’holocaust nazi i milers d’institucions públiques i socials arreu del món”, recorden des de l'Ajuntament de Catarroja.

Així, declaren: “l’Ajuntament de Catarroja i la pròpia campanya de BDS no han tingut mai cap intenció antisemita i respecten les creences religioses dels pobles, tan sols pretenen denunciar l’incompliment reiterat per part de l’estat israelià dels drets humans i de les lleis internacionals, tal i com posen de manifest les resolucions 242 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, la declaració de la Cort Internacional de Justícia de 9 de juliol de 2004, l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional o la resolució 194 de l’Assemblea General de l’ONU”.

“És per això que el Consistori no va a permetre que cap organització ni lobby proisraelià limite els drets d’una institució pública a l’hora de defensar el que és just i, en conseqüència, aprove aquelles declaracions institucionals que confirmen eixa argumentació”, han declarat.

L’Ajuntament de Catarroja suscriu les paraules de BDS que també s’ha posicionat al respecte i afirma que es tracta d’un intent de “defensar l’estat d’Apartheid i de limitar el poder de decisió de les administracions públiques i dels col.lectius socials del nostre país que tenen tot el dret a decidir segons els seus principis”.

Accions de divulgació

Tal i com inclou la moció aprovada per Compromís, Guanyar Catarroja i PSOE, el consistori es declara “Espai lliure d’Apartheid” i promourà i divulgarà el contingut d’esta campanya de Boicot, Desinversió i Sancions contra aquells que no respecten els drets humans a Palestina i Israel. Per això, al mes de maig s’organitzaran xerrades sobre esta temàtica a la població perquè els veïns i veïnes de Catarroja coneguen quina és la situació als territoris ocupats i quines accions es poden prendre.

Així mateix, l’Ajuntament de Catarroja també vol divulgar que BDS celebrarà a València, entre l’11 i el 13 de maig, unes jornades que coincideixen amb la celebració del dia de la “Nakba”, la diada palestina que denuncia la conversió de la major part del poble palestí en refugiats.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.