Un estudi de la UPV proposa que l’AVE discórrega pel By-Pass i tinga una estació a l’aeroport de Manises

1302

Davant la previsió del Ministeri de Foment de construir el traçat del tren d’alta velocitat (AVE) entre València i Castelló abans que acabe l’any 2025, els ajuntaments d’Albalat dels Sorells, Almàssera, Bonrepòs i Mirambell, El Puig, Foios, Massalfassar, Massamagrell, Meliana i la Pobla de Farnals han encomanat a la Universitat Politècnica un estudi sobre les alternatives al recorregut del Corredor Mediterrani.

AVE RenfeEls ministeris de Medi Ambient i de Foment es troben encara elaborant l’estudi sobre el traçat d’aquest tram de l’AVE, que previsiblement es publicarà en març del 2020 però els últims informes amb els quals el Govern Central treballava estan basats en un projecte de l’any 2010, que preveia la construcció de túnels passants per la ciutat de València amb eixida cap al nord i el desplegament de les vies cap a Puçol creuant els termes municipals de l’Horta Nord i destruint 26 hectàrees d’horta.

Josep Lluis Miralles i Garcia, enginyer de la Universitat Politècnica de València, va presentar el passat dimarts a la Pobla de Farnals les conclusions de l’estudi alternatiu, que centra la proposta en construir un túnel passant per la ciutat de València amb eixida cap a l’oest i desplegar les vies de forma paral·lela al By-pass amb la construcció d’una estació addicional a l’aeroport de Manises.

Segons Miralles, “connectar l’AVE amb l’aeroport suposaria a l’any un milió de passatgers addicionals al tren d’alta velocitat amb la connexió directa entre les estacions de Castelló, Sagunt, València, Alzira i Xàtiva”. Tanmateix, aquest traçat alternatiu, segons l’informe presentat, únicament suposa la destrucció de 0’25 hectàrees d’horta.

L’enginyer va explicar que hi ha reserva de sol suficient al costat de l’autovia del By-pass per a construir la infraestructura, però què actualment s’està treballant en el projecte d’obra de la futura ampliació de la carretera, tot i que l’empresa adjudicatària de la redacció ha fet fallida. Miralles va explicar que “es l’únic canal lliure per a anar del sud al nord sense travessar València i tal vegada siga l’única oportunitat que tenim per a repensar què fer”.

Els representants municipals de les localitats que han contractat la redacció de l’estudi es reuniran pròximament per a determinar les passes a seguir al voltant d’aquesta qüestió, però en finalitzar l’exposició de Josep Lluís Miralles, tots estaven d’acord en enviar el document al ministeri de Foment perquè tinga en compte l’alternativa proposada.

Enric Palanca, alcalde la Pobla de Farnals, ha manifestat que el moment d’actuar “és ara, abans que el ministeri prenga una decisió. Quan les màquines roden pels camps ja serà massa tard”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.