Per l’Horta reclama de nou que el Pla General d’Alboraia torne a exposició pública

964

L'equip de Govern de l'Ajuntament d'Alboraia ha fet públic al periódic municipal este mes de juliol una proposta reformada del Pla General Estructural (PGE). Des de Som Horta/Per l’Horta es denuncia que “com en 2019, el veïnat d’Alboraia torna a trobar-se amb un PGE cuinat amb opacitat i presentat a colp d'eslògans ràpids en xarxes socials”. El col·lectiu reclama que l'equip de Govern "expose tota la documentació de la nova proposta de PGE”.

Per l'Horta indica que la proposta reformada implica una reducció de la superficie d’horta afectada per la proposta inicial als sectors de La Riquera i al Polígon Industrial, però l’equip municipal no ha publicat les superfícies resultants al complet. El nou pla, explica la plataforma, ha desestimat 80 al·legacions individuals i 61 col·lectives i ha estimat parcialment  96 individuals i 307 col·lectives. Els autors de les al·legacions, però, no han rebut cap resposta raonada dels motius pels quals s’han rebutjat les seues propostes total o parcialment, segons assegura Per l’Horta, que afegix que "també s’assenyala l’eliminació de les carregues urbanístiques del metro i modificacions com l’acceptació d’àtics en les cases de dues plantes".

Des de Per l’Horta es considera que aquestes modificacions tenen caràcter substancial respecte a la versió exposada en 2019 i ha presentat un escrit demanant una segona exposició del Pla General, tal i com obliga la llei. Aquesta petició es basa en l'article 53 de la LOTUP, en el seu apartat 6é marca l’obligació d’exposar de nou la documentació i informes que ho avalen i obrir un nou període d’al·legacions.

Mantenen l’oposició al PGE

El col·lectiu Som Horta, agrupació local de Per l’Horta en Alboraia, rebutja el nou projecte de PGE, ja que valora que igual que el projecte original, ocupa una superficie d’horta excessiva -almenys 160.000 m²- i manté la vella política d’apostar per un creixement urbanístic excessiu en moments de crisi climàtica i nul creixement demogràfic. Per altra part, asseguren, preveu la construcció de 2891 nous habitatges que acollirien més de 7000 nous habitants, un increment de la població d’Alboraia en un 30%.

Horta d'Alboraia/ Fotos: Per l'horta

El col·lectiu explica que la proposta reformada manté l’ampliació del polígon industrial sobre terrenys d’horta, amb l’excusa d’una millora paisatgística. "Aquesta ampliació no resol cap dels problemes que afecten al polígon d’Alboraia i que expliquen la baixa ocupació", assenyala.

També lamenten que l’equip de govern "no explica que la reducció d’horta afectada d'horta es fa a costa d'augmentar l’edificabilitat prevista en la zona de la Riquera i el sector de Quercus, darrere de l’estació de Palmaret. Operacions que es justifiquen amb la construcció d'un 30% de vivendes de protecció oficial destinades als joves d’Alboraia, sense explicar que aquest és el mínim exigit per la llei valenciana i que el veïnat d’Alboraia no pot tindre legalment cap preferència per adquirir-les. D’altra banda, si atenem als preus oficials publicats per a Alboraia, una VPO de 90 m2 pot aplegar a costar 163.000 €".

La plataforma alerta sobre el fet que aquesta proposta, a la partida de Peixets, clarament protegida pel Pla de l’Horta, es pretén crear un “parc agrari” amb una orientació clarament lúdica, quan la pròpia Llei d’Horta estableix que els parcs agraris poden computar com a públic sempre que mantinga el seu caràcter agrícola. "A més s’inclou una llacuna artificial per a depurar d’aigües residuals. Si hi ha un problema de manca de depuració d’aigües, aquest s’hauria de resoldre en origen, no a costa de sacrificar superficie d’ horta", reclamen.

El col·lectiu agrarista es reafirma en la idea de que la necessitat de dotacions escolars i zones verdes es podria cobrir amb plans especials o un PGE més limitat, que no comporte una expansió urbana que torne a provocar una manca de dotacions a mitjà termini.

"Ens diran que tot açò fa falta per a construir col·legis i zones verdes. Si eixe haguera sigut el seu objectiu des del principi (porten 10 anys governant!) amb la recerca i estudi d'alternatives des de la participació, com un Pla Especial, haguera sigut suficient per a cobrir eixes infraestructures", explica el col·lectiu.

Finalment, des de Som Horta- Per l’Horta s’afirma que “front al repte de l'emergència climàtica s'han de donar també respostes locals, apostant per un altre model de poble, el que inclou una major participació ciutadana”. Per això demanen als grups municipals de l’Ajuntament que s’oposen a l’actual proposta del PGE que s’hauria de reformular amb una participació ciutadana real i major transparència.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.