Roben la Sénia del Malcriat, patrimoni històric de la Ruta de l’Aigua de Puçol

0
83
Bankia

La Sénia del Malcriat, un dels tresors etnològics de l’horta de Puçol, va ser robada a principis del mes de desembre del camp on estava ubicada des de feia dècades segons ha denunciat Acció Ecologista-Agró de l’Horta Nord que ha condemnat el que considera un “espoli del patrimoni històric de Puçol”.
A més, esta sénia coincideix amb els treballs de senyalització de la Ruta de l’Aigua, un itinerari dissenyat pel col•lectiu ecologista per posar en valor els béns naturals i culturals de l’horta d’aquest municipi.

Este estiu, l’Ajuntament de Puçol va incloure la Ruta de l’Aigua d’AE-Agró Horta Nord en la seua nova guia turística. El col•lectiu ecologista va celebrar-ho, encara que va emplaçar al Consistori a senyalitzar l’itinerari i a corregir els errors presents a la guia. Després de comptar amb l’assessorament dels companys de l’Horta Nord, el Consistori va començar el mes de novembre a senyalitzar la Ruta de l’Aigua.

Tanmateix, quan encara no han finalitzat els treballs de senyalització d’este itinerari, que tracta de posar en valor el patrimoni natural i cultural de l’horta de Puçol, la Ruta de l’Aigua ha perdut ja un dels seus majors béns etnològics: la Sénia del Malcriat.

Quan els propietaris d’este antic mecanisme d’extracció d’aigua van anar al seu camp un dels primers dies del mes de desembre van contemplar atònits com la sénia havia desaparegut. En el seu lloc només hi havia les marques de les rodes d’un camió, amb el qual els lladres s’haurien emportat presumptament la sénia. Indignats i sobretot tristos pel robatori que havien patit, els propietaris van denunciar els fets a la Guàrdia Civil i van comunicar-lo a l’Ajuntament i a AE-Agró Horta Nord.

“Des del col•lectiu comarcal d’AE-Agró Horta Nord lamentem encaridament i condemnem enèrgicament este robatori, que no només afecta els propietaris de la Sénia del Malcriat, sinó a tots els veïns del poble, ja que la pèrdua d’este tresor etnològic suposa un atac a la història de Puçol i al seu patrimoni”, denuncien.

Esta sénia era l’única de les seues característiques que es conservava a l’horta d’esta localitat. Per això, des del col•lectiu ecologista emplacen a l’Ajuntament, la Guàrdia Civil i la Policia Local a posar en marxa tots els mecanismes possibles per tractar de recuperar esta part de la història de Puçol. També conviden a tots els ciutadans, que puguen disposar d’informació sobre la Sénia del Malcriat, a col•laborar en la seua recuperació.

Ruta de l’Aigua

Des d’AE-Agró Horta Nord volen recordar que, malgrat la pèrdua irreparable de la Sénia del Malcriat, la Ruta de l’Aigua continua representant un itinerari d’un gran valor natural, cultural i històric, que va nàixer gràcies al treball dels voluntaris del projecte VOLCAM 2007 d’estudi i conservació del patrimoni de la xarxa de séquies de l’horta de Puçol, El Puig i Massamagrell.

La Ruta de l’Aigua permet fer un passeig per la història de Puçol: des de l’antiga i eixugada marjal fins a les edificacions litorals dels nostres dies, passant pels conreus d’horta i pels camps de tarongers. L’itinerari acompanya l’aigua que brolla de la partida dels Ullals i que rega els cultius fins arribar a la platja, on gràcies a uns motors i unes turbines torna per la séquia del Camí la Mar altra vegada a la partida dels Ullals, on inicia de nou aquest cicle.Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here