Representants ecologistes en la Junta Rectora del Parc Natural del Túria s'oposen a la variant sur de Pedralba

30

Acció Ecologista - Agró i l’Associació Cultural 9 d’Octubre de Vilamarxant, com a representants de les associacions relacionades amb l'estudi i conservació del patrimoni cultural i natural i amb la participació ciutadana en la conservació del medi ambient en la Junta Rectora del Parc Natural del Túria, s'han mostrat totalment en contra de l’actual intent de la Diputació de València de construir la variant sud de Pedralba. Les organitzacions ecologistes argumenten que esta carretera crearà una barrera entre el poble de Pedralba i el riu, i que està projectada en terrenys inundables i amb la màxima protecció d’este parc natural.

De fet, les dues entitats ecologistes representades en la Junta Rectora del Parc Natural del Túria denuncien que el projecte de variant sud de Pedralba va en contra de la normativa vigent i dels acords aconseguits durant els últims anys, tant en Les Corts Valencianes com entre la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Ajuntament de Pedralba i les entitats ciutadanes.

Esta polèmica carretera es va gestar durant els últims anys del govern del Partit Popular (PP) en la Generalitat i en la Diputació amb diverses irregularitats. Per exemple, durant la seua tramitació no es va donar veu a la Junta Rectora del Túria, l'exposició pública es va realitzar en l’agost de 2014 -dificultant així la participació ciutadana- i l’Estudi d’Impacte Ambiental (EIA) presentava, segons asseguren les associacions ecologistes, "errors inexplicables que van motivar una Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable, ara caducada i prorrogada fora de termini sense cap mena de justificació".

El president de la Diputació de València en época del PP, Alfonso Rus, inaugurà la variant nord i començà els tràmits per a construir la variant sur.
El president de la Diputació de València en época del PP, Alfonso Rus, inaugurà la variant nord (en la foto) i fou durant el seu mandat quan es van començar els tràmits per a construir la variant sur.

També cal destacar que este traçat ja va ser rebutjat pel Ple de l'Ajuntament de Pedralba en 2006 i en 2016 per la Junta Rectora del Túria. De fet, la normativa d’este parc natural exigix per a noves infraestructures prioritzar alternatives que no afecten les zones de màxima protecció, ni discórreguen en paral·lel al llit del riu ni produïsquen fragmentació d'hàbitats, tres requisits que incomplix el projecte de variant sud de Pedralba.

AE-Agró i l’Associació Cultural 9 d’Octubre es queixen de que mai es va realitzar l’estudi ambiental de les diferents alternatives possibles a la variant sud de Pedralba, "perquè la Diputació va descartar la resta d'alternatives per motius econòmics en l'EIA que va motivar la DIA favorable", asseguren.

Per tots estos motius, les dues entitats ecologistes amb representants en la Junta Rectora del Parc Natural del Túria volen mostrar el seu total suport a les accions empreses contra esta carretera, que ha de desviar el trànsit del nucli urbà, per part de l'Associació en Defensa del Paisatge de Pedralba.

"Demanem a l’ajuntament d’esta localitat que cedisca immediatament, tal com es va comprometre, els terrenys necessaris per a l'habilitació d'aparcaments pròxims a l'actual carretera i, així, poder prohibir que s'aparque en ella. I, per descomptat, exigim a la Diputació que complisca amb els compromisos de l'anterior legislatura de realitzar un estudi d'alternatives a la variant sud i de construir aparcaments pròxims a l'actual carretera", mantenen les dues associacions acologistes.

AE-Agró i l’Associació Cultural 9 d’Octubre esperen que la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica "faça honor al seu nom i admeta a tràmit el recurs d'alçada presentat per l'Associació de Defensa del Paisatge de Pedralba contra la variant sud".

Finalment, "emplacem públicament a la presidència de la Junta Rectora del Túria a convocar, com més prompte millor, una reunió en la qual s'incloga un punt que analitze la conveniència o no de la construcció d’esta carretera, actualment projectada en zona inundable, en paral·lel al riu i en zona de màxima protecció del parc natural", conclou el comunicat fet públic aquest cap de setmana per Acció Ecologista - Agró i l’Associació Cultural 9 d’Octubre.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.