La Reial Senyera és traslladada al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València

759

“Ser valencià i ser valenciana vol dir dos coses: que som gent diversa que estimem la nostra terra i la nostra ciutat; i també que reivindiquem, on faça falta, tot allò que és imprescindible per a poder continuar desenvolupant-nos”. L’alcalde Joan Ribó ha subratllat este matí la importància del 9 d’Octubre com a jornada de reivindicació de la identitat valenciana i de les necessitats de la ciutat i de la Comunitat Valenciana.

Ribó ha presidit este matí l’acte de trasllat de la Reial Senyera des del Museu Històric Municipal fins el Saló de Cristall de l’Ajuntament, on estarà exposada al públic fins a les 21.00 hores. Un trasllat que ha dut a terme la que demà serà la seua portadora, la regidora Sandra Gómez. Acompanyat pels membres de la Corporació, el primer edil ha destacat la importància de la jornada commemorativa i festiva del 9 d’Octubre.

L’alcalde ha destacat el caràcter de València com “una ciutat que aposta per la pluralitat, una ciutat feta per gent molt diversa, tant pels nascuts ací, com per milers de valencians i valencianes que han vingut a viure i a treballar ací”, ha afirmat.

En segon lloc, l’alcalde ha destacat el caràcter reivindicatiu de la jornada, un dia per a exigir “de manera unida i amb força aquelles accions i iniciatives necessàries per continuar el nostre desenvolupament”. Ribó s’ha referit a aspectes essencials com les infraestructures de connexió ferroviària, amb una referència especial a la manifestació celebrada ahir amb representants de la comunitat d’Aragó. Però també al necessari soterrament de les vies fèrries a la ciutat, tant les de l’avinguda de Serradora, com les que arriben al Parc Central. Així mateix, l’alcalde ha citat el necessari finançament del transport públic per part de l’Estat, “en unes condicions equivalents a les d’altres grans ciutats com Barcelona o Madrid”, o les inversions en matèria cultural.

L’alcalde ha conclòs destacant també el caràcter festiu del 9 d’Octubre, “un dia per a la participació de totes i tots, dels col·lectius i les famílies, dins d’una actitud general de respecte dins de la diversitat de pensament; una jornada d’esperança, de confiança i de decidida voluntat que siga una festa de tots i totes els valencians”.

 

Un dia d’agermanament

En pareguts termes s’ha manidestat la regidora Sandra Gómez, que serà enguany la portadora de la Senyera durant la Processó Cívica, i que ha exercit també esta funció en el trasllat de l’ensenya des del Museu Històric fins al Saló de Cristalls. Gómez ha reiterat el seu “orgull com a valenciana per ser la portadora de la Senyera este 9 d’Octubre”, i ha subratllat que esta commemoració “ha de servir per reivindicar el que som les i els valencians: el que hem fet, allò que som hui, i el que som capaços de fer en el futur. És un dia per reivindicar la identitat valenciana, la nostra cultura i les nostres tradicions, i un dia que ha de servir d’agermanament, independentment del que cadascú pense i els principis i valors que cadascú defense”.

Gómez ha subratllat el caràcter cívic que ha de presidir la convocatòria de demà, i ha volgut llançar “un missatge ben clar: el pròxim 9 d’Octubre és un dia de reivindicar la unitat i la identitat del poble valencià”.

 

Una jornada per a disfrutar

Finalment, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha convidat a residents i visitants a gaudir de la programació festiva que s’ha preparat: des de la jornada Junt a la Senyera, que es prolongarà fins a les 21.00 hores de hui dilluns al Saló de Cristalls, fins a l’Entrada de Moros i Cristians que posarà fi al calendari oficial.

Per quart any consecutiu, el Saló de Cristalls acollirà hui el Cant a la Senyera, segons el poema escrit en 1920 per Carles Salvador i musicat per Agustí Alaman (es farà a les 19.00, 19.30 i 20.00 hores), que serà preludi del Festival de Folklore (a les 20.00 hores) en la plaça de l’Ajuntament. Este tindrà continuïtat amb la IV Dansà Popular (que ha incrementat enguany el nombre de parelles en un 50%) i, posteriorment, es dispararà un castell de focs artificials, amb un caràcter innovador i de proximitat com a principal característica (per això, espais que solen estan tancats en festejos com les Falles -L’Albereda o el Passeig de la Ciutadella- estaran oberts en esta ocasió).

Demà, just en concloure la Processó Cívica es dispararà una mascletà “carregada de sorpreses” i, a la vesprada, l’Entrada de Moros i Cristians, “que es consolida amb el suport de l’Ajuntament de València i, sobretot, gràcies a l’esforç de la Federació Valenciana de Moros i Cristians”, ha subratllat Fuset.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.